Sobota, 20. dubna 2024

Zdravá energetika patří mezi hlavní témata Zdravých měst

Zdravá energetika patří mezi hlavní témata Zdravých měst

PRAHA, 17.3.2008 – Další setkání obcí, měst i regionů, které usilují o lepší práci svých úřadů a zvyšování kvality života svých obyvatel, proběhlo ve Zdravém městě Chrudim. Více jak 60 účastníků z celé republiky se sešlo v rámci Jarní školy Národní sítě Zdravých měst. Zde společně diskutovali politici a koordinátoři mezinárodního Projektu Zdravé město WHO a další zájemci témata jako např. energetika či prezentace našich měst na mezinárodní úrovni  a seznámili se s konkrétními příklady ukázkových domácích i zahraničních řešení. O tom, jak města v ČR mohou získat finance na energetické projekty, informovala také náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková.

Mezinárodní úspěchy českých měst a inspirativní projekty v oblasti energetiky odstartovaly první Školu Národní sítě Zdravých měst v roce 2008. Právě konkrétní úspěchy mohou nejlépe dokládat, zda postupy samospráv snesou srovnání s těmi nejlepšími ve světě. Jak dosáhnout například titulu místa, ve kterém stojí za to žít - v mezinárodní soutěži LivCom Awards, ukázali zástupci Zdravého města Chrudim a statutárního města Kladno. „V této soutěži nejde o peníze, ale o to ukázat, že umíme naše města rozvíjet kvalitně a nebojíme se poměřit s ostatními“, shodli se oba prezentující místostarosta Chrudimi Petr Řezníček a primátor Kladna Dan Jiránek.

Postup ke zdravým a udržitelným městům v letošním roce podporuje také Společné téma Zdravých měst, obcí a regionů „Udržitelná energetika - zdroje a úspory“. Na Jarní škole tak zazněly rovněž návody, jak úspěšně postupovat, pokud chceme zlepšit ovzduší v našich městech a ušetřit nemalé peníze.  Např. v Hostětíně, malé obci v podhůří Bílých Karpat, ušetří ročně 40 % nákladů na veřejné osvětlení díky použití nových efektivních svítidel. V Zdravém městě Valašské Meziříčí zase přijalo vedení města tzv. Desatero Zdravé energetiky, kterým se zavazuje k podpoře šetrné energetiky a úsporám energie. Příklad krajského projektu „Zelená pro Zlínský kraj“ prezentovala zástupkyně Energetické agentury Zdravého Zlínského kraje. V neposlední řadě Zdravé město Litoměřice ukázalo řadu zajímavých možnosti využití obnovitelných zdrojů energie a nástrojů města k jejich uplatnění či zvýhodnění, např. dotace z městského rozpočtu ve výši 40 tisíc korun na solární vytápění teplé užitkové vody.

V další části Jarní školy NSZM, která úspěšně pokračuje již čtvrtým rokem, trénovali účastníci praktické dovednosti, jako je příprava dobré prezentace či zásady komunikace s veřejností a zabývali se rovněž postupy v rámci strategického plánování a projektové přípravy. Tato třídenní akce byla podpořena z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR. 

Program akce naleznete na www.nszm.cz, v nejbližších dnech budou doplněny jednotlivé příspěvky a fotodokumentace.

Další Škola NSZM se uskuteční v červnu 2008 ve Strakonicích.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů