Čtvrtek, 25. dubna 2024

Stavba jaderné elektrárny se zpozdí

Stavba jaderné elektrárny se zpozdí
Slovensku chybí elektřina a chce ji vyrábět v nové jaderné elektrárně. Vláda už přípravě soutěže na její stavbu měla dát v těchto dnech zelenou. Ekologové ale v poslední chvíli požádali o posudek vlivu elektrárny na životní prostředí.

Návrh stavby včetně podmínek mezinárodního tendru tak slovenský ministr hospodářství L'ubomír Jahnátek vládě ke schválení asi nepředloží v říjnu, jak chtěl. Může mu to trvat i o několik měsíců déle. Na rozhodnutí slovenské vlády přitom netrpělivě čekají také české firmy, které by se do stavby rády pustily.

Stavby za miliardy lákají

Slovenské ministerstvo hospodářství chce postavit novou jadernou elektrárnu o výkonu až 1750 MW v Jaslovských Bohunicích za asi 100 miliard slovenských korun (77,5 miliardy korun českých). "Už teď jsme měli mít souhlas vlády s přípravou konkrétního návrhu i podmínek tendru.

Ministerstvo životního prostředí si ale na poslední chvíli vyžádalo posudek o vlivu na životní prostředí EIA, vše se tak pozdrží," říká mluvčí slovenského ministerstva hospodářství Branislav Zvara. Plán má podle něj podporu vlády a měl by projít i Parlamentem, kde má vládní koalice většinu.

Není pravděpodobné, že by Slováci nechali elektrárnu stavět soukromého investora. "Chceme vliv státu," říká Zvara. Buď tedy bude podle něj investorem stát, nebo firma s podílem státu a investorů.

Bez ohledu na model se o stavbu zajímají české firmy. Nejvíc asi výrobce turbín Škoda Holding. "Pozorně to sledujeme, do tendru se přihlásíme," sdělila mluvčí firmy Radka Pistoriusová. Škodovka už vloni získala zakázku na rekonstrukci novější elektrárny v Bohunicích za dvě miliardy korun. O Slovensko se zajímá i ČKD Group vyrábějící energetické bloky. Také ale čeká na vyhlášení tendru a jeho podmínky.

"Slovensko je pro nás velmi atraktivní trh. Čekáme na konkrétní informace," řekla mluvčí ČEZ Eva Nováková. ČEZ investuje do elektráren v celé Evropě a na Slovensku působí dva roky. Z dřívějšího vyjádření šéfa akvizic firmy Vladimíra Schmalze však plyne, že firma by měla o investice do nové elektrárny zájem v případě, že by v ní získala podíl. ČEZ už teď s maďarským MOL chystá paroplynovou elektrárnu v areálu Slovnaftu v Bratislavě. V Košicích připravuje společně s U. S. Steel stavbu elektrárny v areálu bývalých VSŽ.

Cesta k soběstačnosti

Slovensko je první zemí Evropské unie, která má nedostatek elektrické energie. Vloni ji vůbec poprvé muselo dovážet. Ještě vloni země dovezla dva terrawatty - asi šestinu spotřeby. Už příští rok to má být celá pětina a "hlad" po elektřině má dál růst.

Země ztratila energetickou soběstačnost předloni odstavením prvního bloku starší elektrárny Jaslovské Bohunice. Tím přišla o 18 procent produkce elektřiny. Závazek bývalé vlády vůči EU odstavit i druhý blok do konce letošního roku vadí současné vládní koalici.

"Jde o největší energetickou zradu spáchanou na Slovensku," označil rozhodnutí premiér Robert Fico. Pověřil proto ministra hospodářství L'ubomíra Jahnátka, aby vypracoval novou koncepci energetiky. V té hraje nejdůležitější roli jaderná energetika. Jenom přípravné práce pro stavbu nové elektrárny budou podle slovenského ministerstva hospodářství stát v příštích čtyřech letech 6 až 9 miliard korun (4,7 - 7 miliard korun českých).

Celkově by do roku 2030 mělo Slovensko do výroby energie investovat asi 464 miliard korun.

Podobná cesta asi čeká i Česko. Premiér Mirek Topolánek opakovaně prohlásil, že se vláda musí zabývat novým jaderným zdrojem. Zatím jí v tom ale brání programové prohlášení, které podporu jádra vylučuje. Rozhodně proti je v Česku Strana zelených.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů