Čtvrtek, 28. března 2024

Za odpad tu chodíme do kina

Za odpad tu chodíme do kina

Za jeden metrák vytříděného odpadu můžete jít dvakrát na plovárnu nebo jednou do kina. Anebo si můžete dobít kredit do mobilního telefonu. V jihomoravských Letovicích tenhle "barter" dokonale funguje. "Máme málo kontejnerů na starý papír, hodně ho končilo v normálních popelnicích, a tak jsme se rozhodli vypsat odměny pro ty, co chodí do sběrny," říká starosta Letovic Radek Procházka.

Letovice jsou jen jednou z obcí, které začaly svoje občany motivovat k ekologickému chování. A to ještě předtím, než Vatikán zařadil netřídění odpadu na seznam nových smrtelných hříchů a české ministerstvo životního prostředí začalo mluvit o zpřísnění legislativy v této oblasti.

Aspoň půlku vytřídit

Ministr životního prostředí Martin Bursík chce obce donutit k co nejekologičtějšímu nakládání s odpady. Plánuje metodu cukru a biče. Kromě snazší recyklace a třídění navrhuje, aby se obcím výrazně snížily příjmy z provozu skládek. "Chceme, aby časem podíl vytříděného odpadu tvořil 50 procent," říká mluvčí resortu Jakub Kašpar.

Někteří starostové na tom začali pracovat již před několika lety. Sází přitom na to, že nejlepší motivací je co nejpohodlnější třídění. A tak například obyvatelé historického centra Olomouce mohou požádat o speciální domácí popelnice na tříděný odpad. "Památkáři kontejnery v historickém jádru nechtějí. A tak dáváme malé popelnice lidem do bezplatného pronájmu a oni se jen musejí postarat o to, aby měli popelnice kam schovat," popisuje Jana Matzenauerová z olomouckého magistrátu. Popelnice tak před domy vykukují jenom ve dnech, kdy probíhá svoz odpadu. Za ten se tu také neplatí.

Od letošního května mohou ti, kteří na popelnice nemají místo, vyzkoušet novinku: pytle na plastový odpad. Ty mohou v určený den připravit před domem k odvozu podobně jako popelnice. "Když se to osvědčí, počítáme se stejným systémem pro papír," říká Matzenauerová.

Spočtěte si svůj odpad

Obdobnou cestu jako v Olomouci zvolili v Novém Boru. Tamní občané mohou pytle na papír a plasty, které obec odváží od jejich domů, označit štítky s čárovým kódem a sledovat na webových stránkách Nového Boru, kolik už vytřídili. "V lednu, kdy jsme s projektem začali, o nálepky s kódem požádalo sto padesát lidí, teď už je má víc než trojnásobek," vypráví Jitka Kopčáková z městského úřadu.

Češi si v třídění odpadu nevedou ve srovnání s Evropou zle. A třeba u PET lahví a ostatních plastů patří ke špičce: průměrný Čech v roce 2006 vytřídil 43 kilogramů plastů. Méně optimistická jsou čísla týkající se bioodpadu: loni na skládkách skončilo 150 kilogramů na obyvatele. Pokud projde nová verze zákona o odpadech, budou pro všechny obce kompostovací místa povinná od roku 2010.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů