Pátek, 19. dubna 2024

Žijeme ve vodním luxusu

Žijeme ve vodním luxusu

TIŠNOV U BRNA - V domech napojených na veřejný vodovod žije 95 procent obyvatel ČR a 83 procent v domech napojených na veřejnou kanalizaci a čistírnu splašků.

Žijeme ve vodním luxusu.

Na shromáždění vodohospodářů v Tišnově při příležitosti Světového dne vody to prohlásil generální ředitel Brněnských vodáren a kanalizací Miroslav Nováček s tím, že čtyřicet procent obyvatel naší planety přitom trpí nedostatkem vody.

Generální ředitel podniku Povodí Moravy Miroslav Duda připomněl, že kvůli zdrojům pitné vody si rozvojové země vyhrožují válkou, ta např. málem vypukla mezi Egyptem a Súdánem. V ČR vodu ještě máme, avšak pokud s ní nebudeme velmi úzkostlivě a rozumně hospodařit a ochraňovat ji, příští generace nás proklejí, že jsme jim udělali těžko řešitelné problémy. Proto letošní připomínka Světového dne vody v ČR je zaměřena na téma Voda a sanitace, tedy na její zdravotně nezávadnou výrobu a uchování, podtrhl Duda. Radní kraje Vysočina Ivo Rohovský ocenil loni dokončenou první část projektu ochrany životního prostředí za 1,4 miliardy korun k vyčištění Dyje. Zahrnuje deset čistíren vody u obcí s více než 2000 ekvivalentními obyvateli. Na druhou etapu ochrany Dyje se shánějí peníze. Jihomoravský vicehejtman Václav Horák označil za optimální mít 100 litrů zdravotně nezávadné vody na osobu na den z více kohoutků v domě. Uředníci hledají sociální únosnost ceny vody, která by měla představovat asi dvě procenta příjmu průměrné domácnosti a čtyři až pět procent z příjmů chudé domácnosti. Říká se, že voda v ČR je drahá. Není drahá, je velmi cenná, podotkl vicehejtman.

Účastníci shromáždění si prohlédli rekonstruovanou ČOV Březina, na kterou se snaží připojit šest obcí, aby se vyhnuly tvrdým pokutám za znečisťování životního prostředí.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů