Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Indonéští vědci mají ve své rozlehlé zemi stále velké šance objevovat dosud neznámé a nepopsané živočišné druhy.
Ukázal to nejnovější objev nového ptáka, nazvaného togiána bělookého. Malý opeřenec žije jen na třech malých ostrovech v souostroví Sulawesi severně od Jávy. Vědci jej okamžitě zařadili na seznam ohrožených druhů, protože jich je velmi málo.
Na obrovském území Indonésie jsou stále ještě oblasti, kam lidská noha patrně nikdy nevkročila. Další překvapení nejenže nejsou vyloučena, ale jsou dokonce pravděpodobná.

Kypr zavádí přídělový systém na vodu. Čtyři roky už nepolevuje sucho a situace na Kypru je extrémně vážná. Zásobníky vody na ostrově jsou plné sotva z jedné desetiny. Teploty se navíc pohybují nad třiceti stupni, tedy asi 14 stupňů nad dlouhodobým průměrem. Ode dneška proto platí nová pravidla. Voda je na příděl a začíná se dovážet i přes moře z Řecka. Kyperská vláda sáhla k podobnému opatření poprvé od 80. let.

Američania zjednodušili recykláciu elektroniky
Stačí zájsť na poštu, vložiť pokazený prehrávač, mobil či prázdnu náplň z tlačiarne do špeciálnej obálky a bezplatne ju odoslať na recykláciu. S takouto novinkou prišla na trh americká pošta, ktorá sa snaží s partnerskou spoločnosťou podporiť recykláciu elektroodpadu.
Nová recyklačná služba je dostupná na 1500 pobočkách po celej krajine a za recyklačným programom stojí spoločnosť Clover Technologies, ktorá sa zaoberá továrenskou repasáciou a následným predajom produktov. Od nového projektu si sľubuje zlepšenie dopadu IT priemyslu na ekosystém a vypestovanie nových zvykov u koncových spotrebiteľov.
Myšlienka bezplatného zberu elektronického odpadu prostredníctvom služieb pošty však nie je inovátorská. Niektorí výrobcovia náplní pre atramentové či laserové tlačiarne už dávnejšie ku svojim produktom prikladali plastové obálky, ktoré mali zabezpečiť bezplatný zber.

Architektonický ateliér AS GG (Adrian Smith a Gordon Gill) představil návrh nového mrakodrapu Clean Technology Tower. Ten má být postaven v Chicagu za využití nejpokročilejších enviromentálních technologí a nabídnout “symbiotický vztah s životním prostředím“. V rozích budovy jsou umístěny větrné turbíny, které zachycují vítr v nejvyšších rychlostech. Směrem k vrcholu hustota větrných turbín stoupá a dvojitá střecha umožňuje využívat podtlak k ventilaci celého interiéru. Zároveň mrakodrap využívá solární energie zachycené solárními články. Budova nabídne místo pro kanceláře, obchody, hotel i lázně.

Firma Wind Technology, která chtěla stavět větrné elektrárny ve Větrově u Petrovic na Ústecku, zažalovala ministerstvo životního prostředí u pražského Městského soudu kvůli zákazu činnosti. Firma od loňska nemůže stavět větrné elektrárny, na které má všechna povolení - v místě stavby se údajně vyskytuje ohrožený tetřívek. Ministerstvo životního prostředí se ale nedomnívá, že by jakkoliv pochybilo.

Americká popová zpěvačka Britney Spearsová se rozhodla vyjít vstříc svým fanouškům. Někdejší "popová princezna", která se už delší dobu potýká se zdravotními i psychickými problémy, se rozhodla vydražit část své garderoby.
Na prodej je šest kousků ze zpěvaččina šatníku: Spearsová je nabízí v charitativní dražbě. Jde o oblečení, které měla Spearsová na sobě, když jako host vystoupila v epizodě televizního komediálního seriálu stanice CBS How I Met Your Mother. Výtěžek z dražby, která začíná v pondělí a potrvá týden, je určený pro Radu na ochranu přírodních zdrojů (NRDC), jež se zabývá ochranou životního prostředí. Zájemci mohou získat například žluté šaty od návrhářky Nanette Lepore či svetřík s bílými květinovými detaily ze stejné dílny.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů