Úterý, 23. dubna 2024

Zemědělce začíná živit i výroba bioplynu

Zemědělce začíná živit i výroba bioplynu
Stále častěji se čeští zemědělci pouštějí do staveb bioplynových stanic. Malé zdroje elektřiny a tepla jsou pro ně totiž výhodnou investicí. Tedy v případě, že na ně dokáží sehnat peníze.

Do dvou let by v zemi mělo vyrůst kolem 100 nových bioplynových stanic. Jejich budování chystají i velké energetické firmy. Jako společníky je zemědělci vítají.

Čtyři sta stanic do dvou let

Plán výstavby bioplynových stanic, který vypracovala asociace CZ BIOM pro ministerstvo zemědělství, počítá se stavbou až 400 malých bioplynových stanic v zemi před rokem 2020.

"Nemyslím, že by to byly šílené plány," říká předseda České bioplynové asociace Miroslav Kajan. "Bioplyn je třetím největším obnovitelným zdrojem energie v Česku. Do dvou let u nás vyroste nejméně stovka bioplynových stanic," tvrdí Kajan. V současnosti se podle ministerstva zemědělství připravuje stavba asi padesáti těchto stanic.

"Vážně o tom uvažuji," potvrzuje soukromý zemědělec Petr Slovák ze Vsetínska. Bioplyn pro něj znamená možnost zužitkovat hnůj i zbytky po sklizni kukuřice. "Není pravda, že bychom pole o něco připravili, zbytky ze stanice se zaorají na kukuřičné pole," tvrdí Slovák.

"Nemyslím, že by všichni pěstovali kukuřici. Pšenice stejně bude hlavním zdrojem obživy zemědělců," dodává k tomu ministr Petr Gandalovič.

Bude cena problém?

Problémem bioplynových stanic by mohla zatím být jejich cena. Stanice o výkonu jednoho megawattu stojí asi sto milionů korun.

"Banky zemědělcům ale půjčí. Když k tomu přidáte 25 milionů dotace od ministerstva zemědělství, tak to jde," tvrdí viceprezident zemědělské komory Bohumil Belada.

Lákavá je i výkupní cena elektřiny 3,90 koruny za kilowatthodinu na patnáct let. "Vydělá nám 13 milionů ročně," říká Jindřich Šnejdrla z Agrotechu Poličná. To jsou roční náklady firmy na elektřinu.

Opatrné plány stavět mají i energetičtí giganti. "Máme připravený projekt na stavbu několika stanic," uvádí šéf ČEZ Obnovitelné zdroje Josef Sedlák. Firma podle něj hledá způsob, jak se domluvit se zemědělci. "Ideální je dát jim podíl za to, že budou dodávat suroviny," vysvětluje Sedlák. ČEZ se pouští do prvního projektu v jižních Čechách. Pokud se osvědčí, je připraven stavět až desítky dalších stanic.

Na jižní Moravě chce investovat i německý E.ON. A i ten hledá partnery mezi zemědělci. Podle Belady ale bude většina zemědělců bioplynové stanice raději stavět sama. "Peníze seženou a nemusí se k ničemu zavazovat," tvrdí Belada.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů