Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nanotechnologie šetří energii i v restauracích McDonald’s v ČR

Nové okenní fólie řady 3M Prestige, vyvinuté na bázi patentované nanotechnologie optického filmu, se po prvních úspešných aplikacích v provozovnách McDonald’s v náročných klimatických podmínkách Austrálie dostávají i do České republiky.
Nanotechnologie šetří energii i v restauracích McDonald’s v ČR
V České republice byly nové okenní fólie řady 3M Prestige, které propouští vysoký podíl viditelného světla a výrazně odráží teplo, jako první aplikovány v loňském roce v provozovnách McDonald’s ve Vrbové Lhotě a v Průhonicích. Na základě těchto prvních úspěšných aplikací jsou v letošním roce v plánu i další implementace v provozovnách McDonald’s  po celé republice.

„Jsme rádi, že si McDonald’s, na základě výborných zkušeností ze svých australských provozoven, vybral fólie 3M Prestige i v České republice. Naše okenní fólie nabízejí skutečně špičkovou technologii – zabraňují pronikání tepla a zároveň dokonale propouštějí světlo. Představují cenově efektivní způsob úspory energie a naši kvalifikovaní prodejci zajistí jejich rychlou a snadnou instalaci,“ říká Tomáš Pata, Sales and Marketing Supervisor ze společnosti 3M.  



„Zvolili jsme fólii 3M Prestige, protože splňovala všechny naše požadavky. Nejen že díky této fólii máme nižší spotřebu energie, ale můžeme našim zákazníkům poskytnout vyšší komfort a současně zachovat dostatečnou bezpečnost. To vše nás přesvědčuje o tom, že naše volba byla správná,“ říká Libor Hladík, vedoucí oddělení Developmentu společnosti McDonald´s Česká republika.

Fólie Prestige vyvinutá na bázi zcela nové, společností 3M patentované nanotechnologie optického filmu, dokáže efektivně bránit pronikání tepla a UV paprsků, nicméně přirozené světlo do místnosti propouští bez jakéhokoli dopadu na jeho kvalitu a navíc při pohledu zvenku nezrcadlí.  Přirozené světlo tak může v objektu doplnit, či zcela nahradit světlo umělé. Majiteli nebo správci objektu tak fólie Prestige šetří náklady na energii pro osvětlení a díky prvotřídnímu odrážení tepla i na chlazení v horkých letních měsících.



Vznik fólie Prestige byl doslova inspirován přírodou (viz. demo Prestige Films demo) a tato nová technologie využívá stovky velmi přesných vrstev polymerového materiálu a dosahuje tak svého pozoruhodného účinku. Přesto je její celková tloušťka menší, než např. tloušťka lístku Post-it. Při vývoji těchto nových fólií bylo účinně využito posledních objevů v oblasti nanotechnologií, lepidel, vícevrstvých optických fólií a přesného zpracování. Na rozdíl od tradičních pokovených fólií, které používají kovy a jsou proto náchylné ke korozi a zároveň mohou rušit příjem signálu mobilního telefonu, u fólie Prestige toto nebezpečí nehrozí.

Výhody řady fólií 3M Prestige:

  • Výrazné odrážení tepla poskytuje úsporu energie a větší pohodlí v kombinaci s čirou fólií
  • Nemění vzhled budovy – možnost aplikace v historických centrech a památkových zónách měst (schváleno Odborem kultury památkové péče a cestovního ruchu)
  • Nízké zrcadlení zlepšuje výhled a celkový vzhled
  • Neobsahuje kovy – technologie 3M poskytuje výbornou funkčnost bez koroze nebo rušení signálů mobilních sítí
  • Prodlužuje životnost vybavení budovy tím, že zadržuje UV paprsky – největší složku světla způsobující blednutí
  • Snižuje oslnění a oční nepohodu
  • Zvyšuje bezpečnost osob tím, že minimalizuje množství létajícího skla při rozbití

Více o funkci a možnostech těchto fólií Vám napoví demo Prestige Films demo (2MB). K přehrání dema je nutný Macromedia Flashplayer. Pro více informací zde.
                                       
O společnosti 3M Česko/ 3M

Společnost  3M  Česko  byla  založena  v  roce 1991. V současné době nabízí zhruba  4 tisíce různých výrobků, například potřeby pro komerční grafiku, lepidla  a  brusiva  do  průmyslu,  výrobky  pro  architekturu, kancelářské potřeby,  zabezpečení  pro  knihovny,  zdravotnické  a  dentální  pomůcky a materiály  či  pracovní  ochranné  pomůcky. Více informací zde. 3M jako uznávaný lídr ve výzkumu a vývoji produkuje tisíce nápaditých produktů pro desítky rozmanitých trhů. Zásadní předností společnosti 3M je schopnost uplatňovat více než 40 samostatných technologických platforem – často v kombinaci – při řešení širokého spektra potřeb zákazníků. S tržbami okolo 24 miliard dolarů 3M zaměstnává 75 000 lidí po celém světě a je aktivní ve více než 60 zemích. Další informace najdete zde.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů