zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Geneticky upravené brambory: Jíst ano, pěstovat ne

26.03.2008
GMO
Geneticky upravené brambory: Jíst ano, pěstovat ne
Již v příštím roce by mohli čeští zemědělci sklízet geneticky modifikované brambory obsahující kvalitnější, a tedy i pro lidský organismus vhodnější škrob. Že by to rozšířilo zároveň podnikatelské možnosti našich producentů brambor, potvrzují přitom všichni odborníci, mimo jiné i předseda Ústředního bramborářského svazu František Novák. Portál Aktuálně.cz informuje o geneticky modifikovaných bramborách.

Všechny uvedené vlastnosti brambor jak pro průmyslové, tak pro potravinářské využití pozitivní, kritizují ochránci přírody v čele s organizací Greenpeace. Podle nich by mohla konzumace těchto brambor mimo jiné vést k odolnosti lidí vůči některým antibiotikům.

"Každý mikrobiolog ví, že přenos genů z rostlin na bakterie dosud nikdo neprokázal. Každý odborník ví navíc, že v gramu půdy jsou statisíce bakterií odolné (rezistentní) na kanamycin, neomycin a podobná aminoglykosidová antibiotika. Takže obávat se rizik rezistence na antibiotika je zcela bezpředmětné," zdůrazňuje Drobník.

Článek obsahuje velice zajímavé odkazy a vlastnosti genetických brambor.
Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí