Pátek, 29. března 2024

Ekologické veletrhy stanoví směr bezvýkopových technologií

Motto akce: Ekologický je jen ten výkop, který se neudělá
Ekologické veletrhy stanoví směr bezvýkopových technologií

Bezvýkopové technologie jsou progresivním řešením, umožňují totiž snižovat negativní vlivy při stavební činnosti, a tím jsou šetrné k životnímu prostředí. Tyto technologie bude prezentovat řada firem na Ekologických veletrzích, které se uskuteční na brněnském výstavišti od 20. do 22. května 2008. Poprvé v jejich historii se bude konat při odborném doprovodném programu dvoudenní konference NO-DIG. To znamená v doslovném překladu: „Nekopat“, čemuž odpovídá motto akce: „Ekologický je jen ten výkop, který se neudělá“.

 Pořadatelé zvolili toto téma, které bude zařazeno i v příštích ročnících. Letošní ročník národní konference o bezvýkopových technologiích se stane generálkou pro rok 2009. Pořádá ji  Česká společnost pro bezvýkopové technologie (ISTT), jejím spolupořadatelem je ONDEO Services CZ a. s. a generálním partnerem OHL ŽS Brno, a. s.  Na příští rok připravuje ISTT 1. evropskou konferenci NO-DIG 2009, prestižní akce se zúčastní všech 27 zemí EU.

 

Vodovodní a kanalizační řady v Evropě nejsou v dobrém stavu

Polovina inženýrských sítí v Evropě je totiž už na pokraji své životnosti, proto narůstají náklady na jejich provozování, ale též na výměnu řadů ve městech. Proto jejich systematická obnova se stává ve všech městech nezbytností. Konference o bezvýkopových technologiích bude zahájena den před konáním Ekologických veletrhů Brno 19. května, její součástí je výstava bezvýkopových technologií.

Bezvýkopové technologie představují ve stavebnictví soubor prací, které významným způsobem snižují negativní vlivy těchto činností na životní prostředí. Odborníci tvrdí, že ještě nedávno bylo zcela běžné, že musely být kvůli poruchám vodovodních i kanalizačních řadů  rozkopány i nově dokončené komunikace. Právě bezvýkopové technologie přispívají k rychlému řešení při těchto opravách.  

 

Příklady využívání bezvýkopových technologií

Program konference NO-DIG bude obsahovat řadu přednášek českých a slovenských odborníků. První den, 19. května, se přednášky dotknou mimo jiné nové generace HDD strojů, nebudou chybět konkrétní případy, například zajištění vodotěsnosti kolektoru pod Vltavou nebo zkušenosti s řešením opatřeních vodních toků na Slovensku. Druhý den je pak věnován dalším příkladům aplikací BT, jednat se bude například o kolektory Alfa v Karviné i o geofyzikální průzkum podzemních liniových děl.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů