Čtvrtek, 28. března 2024

Více než polovina výkupen odpadů v Brně porušuje předpisy

Více než polovina výkupen odpadů v Brně porušuje předpisy

Brno - Více než polovina sběren a výkupen odpadů v Brně porušuje zákonné předpisy. Vyplývá to z výsledků série kontrolních akcí, na kterých se podílela Česká obchodní inspekce (ČOI), živnostenský úřad, brněnský magistrát, policie a Česká inspekce životního prostředí. Od ledna do konce března letošního roku prověřili kontroloři celkem 31 zařízení a zjistili 17 nedostatků, řekla dnes ČTK ředitelka jihomoravské ČOI Jarmila Vašulková.

Živnostenský úřad zjistil pochybení v pěti z deseti kontrolovaných sběren. Nejčastěji se jednalo o absenci průkazu živnostenského oprávnění, neoznámení zahájení provozování živnosti a chybějící náležitosti na vydávaných dokladech o poskytnutí služby.

Česká inspekce životního prostředí se zaměřila na dodržování zákona o odpadech, jeho porušení zjistila při čtyřech ze šesti kontrol. V jednom případě šlo o nezabezpečené skladování nebezpečných odpadů, u ostatních nebyly předloženy souhlasy s provozováním zařízení ke sběru a výkupu odpadů. Všechny zjištěné závady budou s podnikateli řešeny ve správním řízení.

Dalších osm kontrol provedli v prvních třech měsících tohoto roku pracovníci odboru životního prostředí brněnského magistrátu, nedostatky zjistili v šesti případech. Nejčastěji šlo o špatně vedenou evidenci odpadů, nedovolené pálení odpadů na volném prostranství, příjem odpadů bez potřebného souhlasu a provozování zařízení ke sběru a výkupu odpadů bez povolení k provozu. "Ve čtyřech případech bude zahájeno správní řízení, dva zbývající převezme inspekce životního prostředí k dalšímu šetření," řekla Vašulková. ČOI zkontrolovala sedm provozoven, ve dvou z nich zakázala používání neověřených měřidel.

"Kontrolní akce opět potvrdila neustále se opakující nedostatky při provozování zařízení ke sběru a výkupu odpadů. Pravidlo operativních kontrol zejména při těchto akcích se v plné míře potvrdilo. Z tohoto důvodu budou tyto kontrolní akce pokračovat i v budoucnu, navíc i v dalších regionech," dodala Vašulková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů