Pátek, 19. dubna 2024

Ministerstvo radí úřadům, jak posuzovat kácení stromů podél cest

Ministerstvo radí úřadům, jak posuzovat kácení stromů podél cest

PRAHA - Válka proti stromům. Tak silnými slovy označuje Česká inspekce životního prostředí nesmyslné kácení zdravých dřevin na celém území republiky v posledních letech. Jedním z nejhorších případů je plošné kácení alejí podél cest; česká krajina tím na mnoha místech přišla o svůj typický ráz. Ministerstvo životního prostředí vydalo v těchto dnech metodický pokyn, kterým se při povolování kácení musí řídit úřady. Podle Arniky je to krok dobrým směrem k větší ochraně stromů.

„Na obrovských rozměrech určité posedlosti kácením se do značné míry podílí nekompetentnost úřadů,“ komentuje situaci Martin Skalský ze sdružení Arnika. „Úředníci často neznají zákon a nevědí, jak v jednotlivých případech postupovat, neumějí čelit snaze silničářů zjednodušit si práci a vyhnout se péči o stromy. Je to problém zejména v malých obcích, ale nejen tam. Metodický pokyn tyto problémy překonává. Teď už jen zbývá, aby se výkladem zákona úředníci skutečně řídili,“ dodal Skalský.

V loňském roce vyvolalo pozornost plošné kácení stromořadí v důsledku mírné zimy zejména na Vysočině. Arnika zde sledovala například kauzu aleje u silnice z Třeště do Růžené, kde měly být pokáceny i dvě stě let staré lípy. Často se ale zbytečně kácí také v dalších krajích. Metodika podrobně vysvětluje celý proces povolování a uvádí zároveň, ve kterých případech kácení stomů povolit nelze. Poukazuje na povinnost vlastníků udržovat dřeviny a připomíná význam stromů pro kvalitu živontího prostředí, jejich estetickou hodnotu v krajině a hodnotu jako biotopu pro živočichy.

Podle Ministerstva životního prostředí je cílem metodické instrukce zlepšení výkonu státní správy v oblasti ochrany dřevin, které jsou součástí silniční vegetace. Instrukce je určena orgánům ochrany přírody, které povolují případné kácení, ale ministerstvo ji doporučuje také pozornosti vlastníků a správců komunikací.

Ministerstvo jasně říká, že stromy je třeba především chránit. “Kácení dřevin by mělo být prokazatelně krajní možností, neboť dle zákona o životním prostředí je každý povinen předcházet poškozování životního prostředí a minimalizovat nepříznivé důsledky své činnosti na životní prostředí,” uvádí se v metodickém pokynu. „Stromořadí jsou významným krajinotvorným činitelem s vysokou přírodní, estetickou a kulturně historickou hodnotou a zároveň charakteristickým prvkem přispívajícím k malebnému a harmonickému obrazu české krajiny. Jejich likvidace vede k zásadní změně krajinného rázu a znamená zpochybnění úsilí řady generací při tvorbě a ochraně výše uvedených hodnot,“ píše se v dokumentu.

Podle mluvčího Arniky Jana Losenického se metodický pokyn projeví v praxi až příští rok. „V polovině března začala vegetační sezóna, proto by se všechna kácení měla odložit do podzimu. Věříme, že úředníci se do té doby s dokumentem podrobně seznámí.“ Podle něj bude mít na celkovou situaci zásadnější dopad až změna zákona o ochraně přírody a krajiny, na níž ministerstvo životního prostředí už řadu měsíců pracuje. Kdy se návrh dostane do sněmovny, zatím není jasné.

http://www.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů