Čtvrtek, 18. dubna 2024

Hluk v okolí trati se sníží

Hluk v okolí trati se sníží

Správa železniční a dopravní cesty chce s úpravami v Poděbradech začít na podzim

Poděbrady - Silný hluk, který už několik let obtěžuje lidi bydlící v Poděbradech u trati v blízkosti skláren, by měl být od podzimu nižší. Krajská hygienická stanice vyzvala Správu železniční a dopravní cesty, pod kterou trať spadá, aby hluk snížila.

Správa proto upraví úsek od přejezdu mezi ulicemi U Bažantnice a Na Hrázi k přejezdu mezi ulicemi Revoluční a Jiráskova. „Výjimku, která povoluje provoz zdroje nadlimitního hluku, dostala Správa železniční a dopravní cesty s tím, že do konce roku 2008 udělá protihluková opatření. Díky tomu by se měl hluk dostat na úroveň limitů, které jsou stanoveny nařízením vlády,“ vysvětlila Libuše Polanská, vedoucí odboru obecné a komunální hygieny Krajské hygienické stanice Středočeského kraje, která v Poděbradech prováděla měření. Kvůli nákladním vlakům překračovala hlučnost povolené limity také v noci. „Při celoživotním působení jsou to hodnoty, které mohou negativně ovlivnit zdraví,“ podotkla Polanská.

Hluk způsobuje nejen pohyb vlaků po kolejnicích, ale například i kvalita jejich kol, hnacích motorů a brzd. Správě železniční a dopravní cesty slouží ke ztišení tratí projekt zvaný Silent Track.

„Odhlučnění se bude dělat přímo v místě dotyku kola s kolejnicí. Po stranách koleje budou tlumicí bloky neboli absorbéry, vyrobené z oceli, polyuretanu či pryže, ty budou působit jako pohlcovače hluku i vibrací,“ vysvětlil Jiří Šťastný ze Správy železniční a dopravní cesty. K odhlučnění se má dojít na podzim letošního roku. Zatím se připravuje projekt. Upravovaný úsek je dlouhý asi 750 metrů a odhlučnění bude stát 10 milionů korun.

„Snížení hluku bude jistě dost výrazné, po vyhodnocení výsledků budou ještě pravděpodobně kolejnice přebroušeny, aby jízda drážních vozidel byla co nejklidnější a nejplynulejší,“ řekl Šťastný a dodal, že opatření na jízdní dráze nemohou zcela odstranit veškerý hluk. Hlučná je už samotná jízda vlaků včetně lokomotivy. Petra Knypl ová, jedna z obyvatelek, která se s nadměrným hlukem potýká, sepsala před dvěma lety proti hluku stížnost, pod kterou se podepsalo dalších 250 lidí. „Stěžovali jsme si na zvýšenou hladinu hluku. Tehdy po opravě přejezdu povolili, aby tu vlaky jezdily mnohem rychleji. Stížnost jsme poslali na město, ale nic se nezměnilo. Kopii jsme poslali Českým drahám i Správě železniční a dopravní cesty,“ uvedla Knypl ová. Podle ní pak díky této iniciativě provedla krajská hygienická stanice měření. Ta také na průběh příprav odhlučnění dohlíží a podle hygieničky Polanské jde vše podle plánu.

„Jakékoliv úpravy jsou dobré, na druhou stranu detaily nepřísluší městu komentovat, to je investice Správy železniční a dopravní cesty,“ uvedl starosta Poděbrad Jozef Ďurčanský.

http://zpravy.idnes.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů