Středa, 24. dubna 2024

Jihlava se připravuje na separaci bioodpadu od března 2009

Jihlava se připravuje na separaci bioodpadu od března 2009

Jihlava 28. března (ČTK) - Jihlava se připravuje na oddělování bioodpadu, které městům přikáže chystaná novela zákona o odpadech. Projekt rozmístění nádob a jejich svozu plánuje městská společnost Služby města Jihlavy, mohl by být zahájen od 1. března příštího roku. Na projekt chce firma získat peníze z fondů Evropské unie.

"Vytříděný bioodpad se bude odvážet do kompostárny na skládce v městské části Henčov," řekl dnes ČTK Josef Eder ze Služeb města Jihlavy. Radnice se na projektu bude podílet osvětou a propagací. Bude také hradit svoz nádob s bioodpadem. "V dlouhodobém hledisku však bude šetřit, protože v současné době bioodpady končí na skládce a město platí za jejich ukládání," podotkl Eder.

O odpadech v Jihlavě a problémech s nimi spojených mohou ode dneška lidé diskutovat na internetových stránkách města na adrese www.jihlava.cz/diskuze.

Služby města Jihlavy v současné době ve městě obsluhují celkem 900 nádob na separovaný odpad. V tomto počtu je 232 kontejnerů na plasty a tetrapaky, 226 na papír, 222 na barevné a 220 na bílé sklo. Od 1. července budou žluté kontejnery na PET lahve přeznačeny nápisem Plasty a bude probíhat oficiální sběr směsných plastů. V ulicích Jihlavy je také 442 odpadkových košů.

Ještě v roce 2005 bylo v Jihlavě 652 kontejnerů na separovaný odpad, na 900 jejich počet narostl letos.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů