Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zájem o projekt PREKO stále stoupá

Zájem o projekt PREKO stále stoupá
Pražská energetika v loňském roce nashromáždila přes jeden milion korun z produktu PREKO.

To je oproti loňskému roku čtyřnásobek - významným podílem totiž přispěli velkoodběratelé. Celkem k poslednímu prosinci loňského roku PRE evidovala 648 zákazníků s pozitivním přístupem k životnímu prostředí (z toho 589 domácností, 56 podnikatelů a tři velkoodběratele). Potěšitelné je, že nárůsty jsou zejména z řad domácností - oproti roku 2006 přírůstek celých 13 %. Od roku 2004, kdy byl produkt PREKO uveden do života, se počet zákazníků - domácností zvedl více než pětinásobně. Prostředky získané z přirážky PREKO jsou určeny výhradně na rozvoj obnovitelných zdrojů, tj. na výstavbu i rekonstrukci stávajícího zdroje v případě navýšení výkonu.

Od 11. února je na webu PRE zveřejněna výzva zájemcům o poskytnutí podpory. Zájemci z celé České republiky se mohou se svými projekty hlásit do konce dubna 2008. Formulář žádosti je umístěn na webu www.pre.cz Komise PREKO, ve které kromě zástupců PRE zasedají i dva nezávislí ekologičtí poradci, pak rozhodne do 30. června o tom, které projekty PRE podpoří.

Celková částka může být po posouzení hlediska efektivnosti předkládaných projektů přidělena jednomu projektu nebo být rozdělena na podporu více projektů.

Pro úplnost ještě dodáváme, že projekt "1. občanské solární elektrárny v ČR" Nadačního fondu rytíře Františka Horského, který má přislíbenu podporu z roku 2006 ve výši 250 tisíc Kč, se zatím nezačal realizovat. Do provozu by měl být uveden do dvou let od rozhodnutí o přidělení prostředků. Zatím je v plném provozu od roku 2006 malá fotovoltaická elektrárna v jednom z rodinných domků v Praze 10.


Produkt PREKO

PREKO je speciální nabídka elektřiny z obnovitelných zdrojů, za kterou zákazník zaplatí o deset haléřů více za jednu kilowatthodinu. Tento desetihaléř si však PRE nenechává, ale soustřeďuje ho na speciálním účtu a nasbíranou sumu za kalendářní rok pak věnuje vybranému projektu na výstavbu obnovitelného zdroje elektřiny.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů