Čtvrtek, 25. dubna 2024

Za neekologickou činnost v zemědělství nominován na Ropáka 2007

Za neekologickou činnost v zemědělství nominován na Ropáka 2007

Bohumír Rada ze společností Agrodružstvo Jevišovice a ZEVO kandiduje za Jihomoravský kraj

Plzeňská pobočka Dětí Země, která se zabývá velkochovy hospodářských zvířat a zemědělstvím, nominovala na titul Ropák 2007 předsedu představenstva Agrodružstva Jevišovice a jednatele společnosti ZEVO s r.o. Bohumíra Radu. Důvodem je provoz bioplynové stanice ve Velkém Karlově, který funguje již řadu měsíců bez integrovaného povolení a znečišťuje životní prostředí a dále plán na vybudování krokodýlí farmy.

„Loni v bioplynové stanici docházelo k nedovolenému nakládání s látkami závadnými vodám, k opakovanému vyvážení digestátu na pole či porušování technologie zpracování kejdy v bioreaktoru, stanice přitom neměla ze zákona povinné integrované povolení,“ vyjmenovává hlavní antiekologické prohřešky Martin Hyťha z Dětí Země – Plzeň.

Dalším důvodem pro nominaci na Ropáka je prosazování výstavby velkokapacitního chovu krokodýlů ve Velkém Karlově. „Tento velmi sporný záměr je podle řady občanských sdružení v zásadním rozporu s tradiční hodnotou, jakou je život divokých zvířat ve volné přírodě,“ uvádí dále Hyťha.

Třetím důvodem k nominaci je skutečnost, že Agrodružstvo Jevišovice neoprávněně obdělávalo pozemky na území přírodní památky Rudlické kopce, za což mu Česká inspekce životního prostředí uložila pokutu.

Za Jihomoravský kraj byla již na Ropáka nominována také vedoucí odboru životního prostředí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Anna Hubáčková za povolení výjimky k zásahu do biotopů 10 ohrožených druhů živočichů silnicí R5204 Pohořelice – Ivaň. Tato výjimka pak byla Ministerstvem životního prostředí před koncem roku zrušena, nyní probíhá nové řízení.

Výsledky anket Ropák a Zelená perla budou vyhlášeny v pátek 25. dubna 2008 v Brně na tiskové konferenci od 11 hodin a také na večerním soirée v brněnském divadle Polárka za účasti písničkáře Václava Koubka.

Kontakty:

Martin Hyťha, Děti Země – Plzeň: 606 104 784

Miroslav Patrik, Děti Země – Brno (koordinátor anket Ropák roku a Zelená perla): 603 574 289

 

Internetové stránky:

Anketa Ropák roku = www.detizeme.cz

Anketa Zelená perla = www.detizeme.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů