Sobota, 20. dubna 2024

Málo financí pro Bursíkův nápad

Málo financí pro Bursíkův nápad

PRAHA - Velký třesk v mnoha českých domácnostech se blíží.

Ministr Bursík při nástupu do funkce ohlásil, že zatočí s kotli na uhlí a zdá se, že to myslí vážně. Čeští občané, kteří vymění letos kotel na uhlí za ekologičtější variantu, mohou žádat o dotace Státní fond životního prostředí (SFŽP). Ten má však k dispozici na tento rok jen 100 milionů korun. Dotace tak vystačí pouze na 2000 domácností.

Podle podmínek, které zveřejnil SFŽP minulý týden, může podpora u kotlů na biomasu a solárních panelů dosáhnout až 50 procent investičních nákladů, u tepelných čerpadel zhruba 30 procent nákladů. Maximální výše podpory může být 50 000 korun u kotlů na biomasu a solárních systémů na ohřev vody, u tepelných čerpadel a solárních systémů pro přitápění může dotace dosáhnout až 60 000 korun.

2000 žádostí, na které jsou peníze, to je však velmi málo a ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) to dobře ví. Slibuje proto, že spása přijde z Bruselu. Evropská komise při schvalování operačního programu Životní prostředí sice odmítla dotovat vytápění rodinných domků, ministerstvo s ní však dál jedná. Brusel tvrdil, že by se jednalo o nedovolenou podporu bydlení, čeští úředníci komisi přesvědčují, že investice do výměny starých zadehtovaných kotlů je ekologickou investicí. Podle Bursíka získali podporu Francie a už příští rok by se stanovisko komise mohlo změnit. Do té doby bude výměnu kotlů financovat stát z vlastních zdrojů.

Zase tak mnoho času na překotlení už totiž nezbývá. Roku 2016 chce Bursík zpřísnit normy pro emise tak, aby kotlům na uhlí definitivně odzvonilo. Naštěstí lidem, kteří chtějí přejít na ušlechtilejší paliva, přispívají i některé obce. Například Pražané mohou žádat magistrát až o 15 000 korun na byt, když začnou místo uhlím nebo koksem topit plynem či elektřinou. Obyvatelé Prahy, kteří se rozhodnou pro alternativní zdroj energie, mohou dostat až 50 000 korun. Platí to i pro občany, kteří nyní topí plynem nebo elektřinou. Podmínkou je to, že v minulosti městskou dotaci nečerpali. Podobná situace je v Litoměřicích. Kotle na uhlí jsou však problémem především menších obcí.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů