Čtvrtek, 28. března 2024

Vodaři budou investovat miliony do bezpečnosti jezů

Vodaři budou investovat miliony do bezpečnosti jezů

KARLOVY VARY - Nákladná rekonstrukce tuhnického jezu bude zahájena už v příštím roce.

Kolem dvaceti milionů korun by měla stát kompletní rekonstrukce smrtelně nebezpečného tuhnického jezu v Karlových Varech. Investorem stavby bude Povodí Ohře. Uvedl to ředitel oblastního závodu společnosti v Karlových Varech Ladislav Novák. „Nyní zpracováváme projektovou dokumentaci pro stavební povolení. Začít chceme příští rok a stavba bude dokončena nejpozději v roce 2010. Zároveň jednáme s krajkým úřadem i o podpoře a získání dotací z programu přeshraniční spolupráce v rámci Evropské unie,“ vysvětluje ředitel Novák.

Zároveň s rekonstrukcí jezu chce Povodí Ohře zpracovat i studii, která by měla posoudit možnosti zprůchodnění dalších jezů na Ohři pro vodáky. V každém případě půjde i o jez v Radošově, který si dvě oběti naposledy vyžádal letos v lednu. Šlo o mladé raftaře.

Už předloni v létě však vodaři instalovali dočasnou ochranu vodáků na zrádném jezu v Tuhnicích. „Šlo o speciální gumové pásy s plechovými odrazníky, které výrazně oslabují zpětný vír jezu, takže dávají lidem ve vodě přece jen větší šanci na přežití. Pravda je, že od té doby se tam nikdo neutopil,“ dodává ředitel Novák.

Karlovarský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů