Čtvrtek, 25. dubna 2024

Z Městského parku se stává skládka

Z Městského parku se stává skládka

Chrudim - Miliony stála rekonstrukce Městského parku u výpadovky na Pardubice. Areál se nyní stal terčem dosud neznámého zakladatele černé skládky. Zřejmě nebude složité ho dopadnout, nechává totiž na místě čitelné indicie.

Hromadu odpadu pravidelně odklízí četa Technických služeb Chrudim. Zajímavé je, že se nachází vždy pod lampou. „Podle mého osobního názoru ten nepořádek pochází z některé z hospod na Masarykově náměstí nebo v Poděbradově ulici. Jsou tam účtenky s logem pivovarů a další odpad. To, že je pytel rozsypán pod lampou, bych přičítal možná bezdomovcům, kteří by v hromadě mohli hledat delšího cigaretového špačka,“ míní ředitel Technických služeb Chrudim Miroslav Skokan.

Nynější limit je málo
Město má na likvidaci černých skládek na svém území vyhrazeno v rozpočtu 200 tisíc korun. Tuto částku ale zpravidla vyčerpá asi z poloviny. Na likvidaci odpadu pohozeného ve volné přírodě většinou nasazuje občany, kteří mají nařízeno vykonat určitý počet hodin při veřejně prospěšných pracích. Kromě lidí s těmito alternativními tresty pomáhají uklízet město členové Českého svazu ochránců přírody.

Dana Fraňková z odboru životního prostředí Městského úřadu v Chrudimi míní, že limit 500 korun na obyvatele za svoz a likvidaci komunálního odpadu nemůže stačit. „Je to horní hranice daná zákonem, ale reálné částky jsou jistě vyšší. A ještě se zvedat budou, protože se navyšují poplatky za uložení komunálního odpadu ve skládkách,“ tvrdí Dana Fraňková.

Původce bude tvrdě potrestán
Možná se podaří v brzké době zjistit, ze kterého hostince nepořádek, vysypaný v Městském parku, patří. V každém případě čeká každého původce černých skládek vysoký finanční postih. „Záleží na tom, zda jde o právnickou nebo fyzickou osobu. Firmy, které se zbavují odpadů v rozporu se zákonem, mohou být sankcionovány částkou, která jde do milionů. Občany lze potrestat pokutou dosahující desítek tisíc korun,“ dodává Dana Fraňková.

Chrudimský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů