Sobota, 20. dubna 2024

S pomocí boží, mimo záznam, radar bude

S pomocí boží, mimo záznam, radar bude
Když se půl roku snažíte vyluštit, jestli je pravdě blíž to, když diplomat něco "očekává", nebo naopak to, že něco "nemůže vyloučit", těšíte se na jasné slovo jako malé dítě. A na summitu NATO v Bukurešti ten okamžik měl přijít.

Jenže pak na tiskovku české delegace nedorazí ministr zahraničí, který tam má - podle důvěryhodných zdrojů, které si opět přály zůstat v anonymitě - vyhlásit, že dohoda o radaru je hotová.

Po pár minutách vás ale začne napadat, že i tato chvilka napětí může být součástí diplomatických hrátek. Hlavou vám nejdřív prolétne, jestli byste neměli varovat své blízké, že ruští generálové už zaměřují brdské lesy. Nebo se ministru Schwarzenbergovi po náročných jednáních udělalo nevolno, když je po operaci srdce?

Ale naštěstí je to celé jinak, ministr nakonec přichází a jen tak mimochodem ohlašuje, že radar "s pomocí boží" bude.

Dosavadní příběh o radaru byl z pohledu reportéra celkem slušně zrežírovaná hra.

Asi až ve vzpomínkách dnešních politiků se pořádně dozvíme, zda jednání o radarové smlouvě skutečně protahovaly neshody na paragrafu o životním prostředí.

Možná se spíš čekalo na to, až si ruský prezident Putin pocvičí na Americe a jejím radaru své svaly natolik, že ukáže tvář milosrdného cara. A pak je tu ještě neodolatelné načasované požehnání NATO, které má s radarem smířit domácí politiky.

Češi tak byli v Bukurešti v klidu.

Vicepremiér Alexandr Vondra si v novinářském centru s ležérností gymnaziálního rebela nechal vyhubovat od ostrahy kvůli své cigaretě v zóně, kam chodili potají kouřit všichni. Ministr kníže Schwarzenberg se zase ze srdce rozesmál, když se po svém příletu "dozvěděl" z České televize, že Putin ve věci radaru na půdě NATO zařadil zpátečku.

Zatímco novináři pobíhající po monstrózně velkém paláci hltali jakýkoli šum kolem příjezdu Putina a byli připraveni číst každý pohyb jeho malíčku, čeští politici se tvářili, že věděli své předem.

Podáním ruky skončila i posummitová víkendová schůzka ruského prezidenta s Geogrem Bushem. Putin ale nakonec vyzkoušel české nervy - prý by rád měl své muže u radaru nastálo.

O vládní radarový sen byl v Bukurešti zájem. Kromě novinářů ze světových médií, kteří se tísnili v malé místnosti na konci chodby, kde ministr Schwarzenberg dohodu mezi Českem a USA oznámil, byli na místě také tvůrci fiktivního dokumentu Český sen, kteří už nějaký čas točí sběrný film o radaru. Ale ani umělci nebyli radarovému reportérovi ochotni ulehčit práci a o svém projektu mluvili jen "mimo záznam".

Tak to s radarem prostě chodí.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů