Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ponožky se stříbrem proti zápachu? Ekologická hrozba

Ponožky se stříbrem proti zápachu? Ekologická hrozba

Stříbro sice potlačuje zápach, stejně tak ale možná poškozuje životní prostředí.

Když technologové vyvinuli první textilii s nanočásticemi stříbra, výrobci oděvů zajásali. Konečně totiž měli látku, která omezovala na zpoceném lidském těle vznik nepříjemného zápachu. Podle amerických odborníků však vyplavováním iontů stříbra do odpadních vod a následně řek může dojít k vážným ekologickým či zdravotním problémům.

Důsledky vyplavování iontů stříbra z textilií nejsou totiž zatím dobře známy. Je však jisté, že ionty tohoto kovu rozpuštěné ve vodě mohou být například silným zabijákem pro ryby a důležité vodní mikroorganismy. Experti před tím varovali na setkání Americké společnosti chemiků a volali po dalším studiu jak důsledků na životní prostředí, tak na lidské zdraví.

Není zatím vůbec jasné, zda a v jakém množství k vymývání stříbra z textilií dochází, ani jak se dále toto stříbro v odpadních vodách a následně v řekách chová. Podle arizonských expertů Paula Westerhoffa a Troye M. Benna ponožky různých značek v jejich pokusu vylučovaly při praní různé formy stříbra v nestejném množství.

Stříbro se z ponožek uvolňuje postupně

„Může tak existovat výrobní proces, který lépe udrží stříbro v ponožkách. Některé vyloučily téměř všechno stříbro při prvních několika praních, některé postupně a některé vůbec,“ uvedl Benn na konferenci.

Roztok iontů stříbra nehubí jen zápach plodící bakterie v lidském potu, ale ve vodních ekosystémech může vážně narušovat procesy, o které se opírá celý vodní život. Pro člověka je iontové stříbro toxické jen ve vysokých dávkách. Účinky nanočástic ale musí být ještě dále zkoumány.

http://www.novinky.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů