Středa, 24. dubna 2024

Půdní fond se musí chránit

Půdní fond se musí chránit
Tiskové středisko BVVV současnosti vzniká výrazná potřeba rozvoje bioenergií, na něž bude potřeba zhruba patnáct procent zemědělské půdy. Jen tak bude možné zabezpečit cíle, které si stanovily rozhodující světové velmoci USA a EU k rozvoji biotechnologií a bioenergií.

Těmito slovy zahájil seminář Perspektiva společné zemědělské politiky v rámci EU a postavení českého zemědělství předseda zemědělského svazu Miroslav Jírovský. Podle něho jde o vážná slova, na která musí čeští zemědělci reagovat a brát také v potaz dopady klimatických změn na zeměkouli. Jen za posledních 15 let se celá planeta oteplila o šest desetin stupně Celsia, což prokazuje i sledování v pražském Klementinu. „Podle výzkumného ústavu v Kroměříži se za posledních 50 let prodloužilo vegetační období rostlin o deset dní a průměr letních teplot (kdy je teplota nad 15 stupňů) se prodloužil o 20 dnů. Dalším faktem, který stojí za zamyšlení je, že za posledních 60 let ČR navždy ztratila 800 000 hektarů orné půdy – 20 procent,“ řekl Jírovský. Proto musí u nás dojít k řešení ochrany půdního fondu. Jen pro zajímavost v Německu tato ztráta dosáhla pouze pěti procent.

Po vstupu ČR do EU také nastal pokles zemědělské výroby, snížily se stavy skotu, prasat a drůbeže, což souvisí i s menší zaměstnaností v tomto oboru. Fakt je, že po otevření volného trhu členů unie se zvýšily podpory a dotace ze společenství a téměř stagnují národní zdroje. Ekonomické výsledky se tedy zlepšily – dostaly se do celkové rentability. „Bohužel i při stabilizaci zemědělské výroby trvá nadále pokles stavu hospodářských zvířat, například u produkce hovězího masa činí 28 procent a u vepřového 17 procent. Zadluženost českého zemědělství zatím neklesá,“ doplnil Jírovský.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů