Půdní fond se musí chránit
Tiskové středisko BVV [http://www.bvv.cz/presscenter] – V současnosti vzniká
výrazná potřeba rozvoje bioenergií, na něž bude potřeba zhruba patnáct procent
zemědělské půdy. Jen tak bude možné zabezpečit cíle, které si stanovily
rozhodující světové velmoci USA a EU k rozvoji biotechnologií a bioenergií.
Tiskové středisko BVV – V současnosti vzniká výrazná potřeba rozvoje bioenergií, na něž bude potřeba zhruba patnáct procent zemědělské půdy. Jen tak bude možné zabezpečit cíle, které si stanovily rozhodující světové velmoci USA a EU k rozvoji biotechnologií a bioenergií.
Těmito slovy zahájil seminář Perspektiva společné zemědělské politiky v rámci EU a postavení českého zemědělství předseda zemědělského svazu Miroslav Jírovský. Podle něho jde o vážná slova, na která musí čeští zemědělci reagovat a brát také v potaz dopady klimatických změn na zeměkouli. Jen za posledních 15 let se celá planeta oteplila o šest desetin stupně Celsia, což prokazuje i sledování v pražském Klementinu. „Podle výzkumného ústavu v Kroměříži se za posledních 50 let prodloužilo vegetační období rostlin o deset dní a průměr letních teplot (kdy je teplota nad 15 stupňů) se prodloužil o 20 dnů. Dalším faktem, který stojí za zamyšlení je, že za posledních 60 let ČR navždy ztratila 800 000 hektarů orné půdy – 20 procent,“ řekl Jírovský. Proto musí u nás dojít k řešení ochrany půdního fondu. Jen pro zajímavost v Německu tato ztráta dosáhla pouze pěti procent. Po vstupu ČR do EU také nastal pokles zemědělské výroby, snížily se stavy skotu, prasat a drůbeže, což souvisí i s menší zaměstnaností v tomto oboru. Fakt je, že po otevření volného trhu členů unie se zvýšily podpory a dotace ze společenství a téměř stagnují národní zdroje. Ekonomické výsledky se tedy zlepšily – dostaly se do celkové rentability. „Bohužel i při stabilizaci zemědělské výroby trvá nadále pokles stavu hospodářských zvířat, například u produkce hovězího masa činí 28 procent a u vepřového 17 procent. Zadluženost českého zemědělství zatím neklesá,“ doplnil Jírovský. |
Sdílet článek na sociálních sítích