Čtvrtek, 28. března 2024

Předběžná závěrečná zpráva - Techagro, Animal Vetex a Silva Regina

Ukazuje se, že tyto veletrhy pokračují ve svém vzestupném trendu
Předběžná závěrečná zpráva - Techagro, Animal Vetex a Silva Regina
Tiskové středisko BVVOčekávání předčil trojlístek agrárních veletrhů Techago, Animal Vetex, Silva Regina, a to ve všech směrech. Ukazuje se, že tyto veletrhy pokračují ve svém vzestupném trendu. Stále se zvyšuje počet vystavovatelů, rozšiřuje se výstavní plocha, posiluje se internacionalizace a doprovodný program je vždy zaměřen na aktuální problematiku.

Díky tomu roste návštěvnost z Česka i zahraničí. Veletrhy navštívily delegace odborníků ze Slovenska, Ruska, Ukrajiny, Běloruska, Bulharska, Rakouska, Chorvatska, Moldávie, Polska, Maďarska a jiných zemí. Rekordní byl i počet 49 zemí, odkud návštěvníci do Brna přijeli. Z celkového počtu návštěvníků tvořili odborníci téměř 70 procent. Stejné procento návštěvníků přijelo sledovat novinky a trendy jako hlavní cíl své cesty. Z prvních průzkumů také vyplývá, že 83 procent návštěvníků bylo VELMI spokojeno s návštěvou veletrhů a více než 90 procent dotázaných přijede i na příští ročník.

Veletrhy ukázaly, že vystavovatelé účastí na veletrzích nejen posilovali svou image, ale letošní ročník byl pro ně komerčně velmi úspěšný. Na výstavišti se uzavíraly konkrétní obchody v nebývalém rozsahu, některé firmy dokonce všechny vystavované stroje na místě prodaly. Nabídka mechanizace pro zemědělskou a lesnickou výrobu byla obrovská, každá firma se prezentovala novinkami, inovovanými stroji či technologiemi. Jen na ocenění Grand Prix bylo přihlášeno 70 novinek.

Mimořádnému zájmu se těšilo stěžejní téma doprovodného programu Biomasa jako obnovitelný zdroj energie, do něhož se zapojilo na 50 firem. „Po zkušenostech na veletrhu se chtějí podnikatelé v tomto oboru ve větším rozsahu věnovat výstavbě bioplynových stanic,“ konstatoval profesor Jan Mareček z MZLU. Přednášky k tématu biomasa probíhaly v zaplněných sálech každý den.

Nejvýznamnější událostí veletrhu ANIMAL VETEX byl dvoudenní Středoevropský veterinární kongres věnovaný lékové politice. Zúčastnilo se jej více než špičkových 200 odborníků z 15 zemí. K významným hostům patřili zástupci evropské lékové agentury, evropské asociace veterinárních a farmaceutických firem nebo evropské asociace výrobců generických léčiv. Partnerem konference byla Evropská unie (TAIEX).

Ve švech praskal každý den pavilon Z, kde na veletrhu SILVA REGINA byla letos mimořádná účast zbrojařských firem. K vidění byly rarity související s lesem a myslivostí, které byly předmětem zájmu návštěvníků i médií. Lesníky a myslivce velmi dobře doplnily expozice včelařů. Před pavilonem Z firmy předváděly zpracování dřeva, nechyběly ukázky těžkých lesních mechanizmů v praxi.

Čísla z předbežné statistiky

Základní statistické údaje 2006 2008
1 zúčastněné firmy celkem 708 850
2 počet zúčastněných zemí 19 21
3 celková výstavní plocha netto v m2 55.434 64.270
4 počet návštěvníků 78.370 88.000 *)
5 z toho odborníci v % 72 70
6 počet akreditovaných novinářů. 287 290 **)
 
*) předpokládaná návštěvnost; do včerejšího dne (9. 4.) navštívilo veletrh 80.562 návštěvníků
**) údaj k datu 9. 4.
 

Zveřejněné informace jsou předběžné. Konečná závěrečná zpráva bude akciovou společností Veletrhy Brno vydána po vyhodnocení všech statistických údajů.

Uváděné statistické hodnoty vycházejí ze zásad zveřejňování statistických dat veletrhů a výstav sdružených v UFI (The Global Association of the Exhibition Industry) Paris.

Řekli o veletrzích:
Petr Gandalovič, ministr zemědělství ČR:

V loňském roce nastalo přelomové období, v němž se zvýšily ceny základních potravin. Vyvstala tak otázka, zda se na tom nepodílí mimo jiné i podpora produkce biopaliv. Je logické, že pěstování plodin k energetickým účelům, je konkurencí i pro plodiny k potravinářskému zpracování. Zdá se, že politici hovoří o těchto trendech s troškou obav, aby se nedostali do špatného světla ve vztahu k potravinářským plodinám. Právě letošní agrární veletrhy poskytly prostor neformálně hovořit o této problematice.



Jan Veleba, prezident Agrární komory ČR:

Brno ukazuje v jaké je české zemědělství fázi. Jsem rád, že mohu poukázat na určitý obrat v zemědělství, který nastal loni po žních. Zmizely zásoby potravin a poptávka po nich převyšuje nabídku. Nejedná se o krátkodobý výkyv, ale o trvalý trend. Odborníci předpokládají, že svět bude požadovat meziroční nárůst potravin o šest procent. Světová ekonomika však tomuto tempu bude obtížně stačit.



Sergej V. Jachniuk, viceguvernér Leningradské oblasti:

Ruské specialisty velice zajímají zemědělské veletrhy v celém světě. V porovnání s nimi čeští vystavovatelé opravdu důstojně obstojí v této konkurenci. Leningradská oblast má uzavřenou smlouvu o spolupráci s Jihomoravským krajem, návštěvy mezi oběma regiony budou v tomto roce pokračovat. Příštího veletrhu v Brně se rozhodně zúčastníme.



Jan Mareček, profesor MZLU:

Agrární veletrhy jsou fenoménem se strmým vývojem, který ve své historii nezaznamenal stagnaci. Každým rokem se zvyšuje ve všech ukazatelích. Nebývalý byl letos zájem zemědělců a lesníků o zvýrazněný obor Biomasa. Zaujala především světová premiéra SBM ze Strojíren Olšovec, která umožňuje biologicky rozkládat odpady. Po veletrhu bude tento stroj uveden do provozu. V Brně byl vidět zvýšený zájem o výstavbu nových bioplynových stanic.



Zdeněk Hájek, člen stálé komise při Evropské unii:

Veterinární kongres má stále větší význam, považuji za vynikající, že se v Brně setkávaly střeodevropské veterinární aktivity, také jeho témata byla velice zajímavá. Diskutovalo se na něm o aktuálních otázkách lékové politiky při chovech zvířat.



Jaroslav Palas, předseda Českomoravské myslivecké jednoty, o. s.:

Veletrh Silva Regina má rostoucí úroveň a expozice, které se týkaly myslivosti byly na vynikající úrovni. Celá myslivecká veřejnost se těší na tento veletrh a přijíždí do Brna. Pro ČMMJ byl tento ročník zvlášť významný, neboť slavíme 85. výročí svého vzniku. Proto v naší expozici nebylo prakticky k hnutí.



Jaroslav Pospíšil, majitel firmy Silvajagd:

Veletrh lze hodnotit pouze v superlativech, návštěvnost byla rekordní a počet vystavovatelů nebývalý. Sám jsem byl překvapen množstvím prezentované zemědělské techniky, i když nejsem v této branži odborníkem. Veletrh Silva Regina byl velice zajímavý a bude těžké jej v dalších letech překonávat. Na veletrhu se sešli představitelé státních lesů z Makedonie, kantonů Bosny a Hercegoviny, Chorvatska, Litevska, Ukrajiny a Slovenska.



Jiří Svěrák, z propagace a prodeje Agrostroj Pelhřimov, a.s .:

Veletrhu v Brně se účastníme pravidelně, neboť zde vždy upevníme obchodní vztahy nejen s českými, ale i se zahraničními zákazníky. Odehrávají se tu veškeré schůzky se zahraničními partnery, proto je pro nás velmi důležitý. Jsme rádi, že máme expozici v nejstarším pavilonu brněnského areálu, neboť jsme nejstarším českým producentem zemědělské techniky. Tuto tradici si chceme udržet i v budoucnu. Navštívili nás partneři z Anglie, Řecka, Německa, Maďarska, Francie, dá se říci, že se k nám přišla odívat celá Evropa.



Michal Kukula, obchodní ředitel Farmet, a. s.:

Techagro má rozhodně rostoucí tendenci a firma je s účastí na něm spokojena. Návštěvnost je dobrá a navíc registrujeme zvýšený počet zájemců o naši techniku ze zahraničí. Naši expozici navštívili potencionální zákazníky především z Německa, Polska, Slovenska a Ruska. Musím pochválit dobrou propagaci tohoto veletrhu a domnívám se, že pořadatelé dosáhnou toho, že za dva roky se stane Techagro středoevropským Hanoverem.



Jiří Krátký, Genoservis, a. s.:

Těší nás velký zájem návštěvníků o hospodářská zvířata, navštívili nás především chovatelé prasat, skotu, ovcí apod. Samozřejmě nechyběly děti, které si chodí prohlédnout s rodiči zvířátka. I přes problémy s nákazovou situací v ČR se nám podařilo zajistit špičková zvířata. Veterinární politika a řada předpisů v EU má vliv na to, jak dobře zorganizovat tuto výstavu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů