Pátek, 29. března 2024

Obilí v prachu: Co se skrývá za potravinovou krizí?

Obilí v prachu: Co se skrývá za potravinovou krizí?
V těchto dnech je hodně slyšet o světové finanční krizi. Zároveň však probíhá i další krize, která postihuje mnohem více lidí.

Hovořím o potravinové krizi. V posledních několika letech se ceny pšenice, kukuřice, rýže a dalších základních plodin zdvojnásobily nebo ztrojnásobily, přičemž valná část tohoto růstu byla zaznamenána v posledních několika měsících.

Vysoké ceny děsí i relativně zámožné Američany, avšak skutečně ničivé dopady mají v chudých zemích, kde potraviny mnohdy představují více než polovinu celkových výdajů domácností.

Ve světě už rostoucí ceny potravin vyvolaly výtržnosti. Země produkující potraviny, od Ukrajiny po Argentinu, omezují vývoz ve snaze ochránit domácí spotřebitele, což vede k rozhořčeným protestům farmářů - a ještě více to zhoršuje situaci v zemích, které potřebují potraviny dovážet.

Jak se to stalo? Odpověď zní: jde o kombinaci dlouhodobých trendů, smůly - a špatné politiky. Začněme u věcí, za které nikdo nemůže.

Číňan, nový masomil

Za prvé je tu nástup masomilných Číňanů - tedy rostoucí počet lidí v rozvíjejících se ekonomikách, kteří jsou vůbec poprvé natolik bohatí, aby se mohli začít stravovat podobně jako lidé ze Západu. A protože k vyprodukování kusu hovězího masa s nutriční hodnotou 100 kalorií je zapotřebí krmiva v hodnotě 700 kalorií, zvyšuje tato změna stravování celkovou poptávku po obilninách.

Za druhé je zde cena ropy. Moderní zemědělství je nesmírně energeticky náročné: výroba hnojiv, provoz traktorů a v neposlední řadě i doprava zemědělských produktů k zákazníkům spotřebují spoustu energie. A vzhledem k tomu, že cena ropy se setrvale pohybuje nad hranicí 100 dolarů za barel, staly se energetické náklady významnou složkou ženoucí zemědělské náklady vzhůru.

Za třetí postihla klíčové pěstitelské oblasti vlna špatného počasí. Zejména Austrálie, která je za normálních okolností druhým největším vývozcem pšenice na světě, trpí úmorným suchem.

Budiž, řekl jsem, že za tyto faktory podílející se na potravinové krizi nikdo nemůže, ale není to tak docela pravda.

Za zbytek může Bush

Vzestup Číny a dalších rozvíjejících se ekonomik je hlavní silou ženoucí vzhůru ceny ropy, avšak invaze do Iráku - o níž její stoupenci slibovali, že povede k levné ropě - zároveň snížila produkci ropy pod úroveň, které by bylo jinak dosaženo.

A špatné počasí, zejména australské sucho, pravděpodobně souvisí s klimatickými změnami. Jistou část zodpovědnosti za nedostatek potravin tudíž nesou i politici a vlády, kteří stáli v cestě řešení otázky skleníkových plynů.

Podvod s etanolem

Dopady špatné politiky jsou však nejpatrnější na rozmachu "démona" etanolu a dalších biopaliv. Dotovaná přeměna plodin v paliva měla podpořit energetickou nezávislost a napomoci k omezení globálního oteplování. Tento slib však byl "podfukem", jak bez obalu napsal časopis Time.

Zejména to platí o etanolu kukuřičném: i při nejoptimističtějších odhadech je k výrobě jednoho litru etanolu z kukuřice zapotřebí většiny energie v tomto litru obsažené.

Zároveň se ukazuje, že i zdánlivě "dobrá" politika biopaliv, například využívání etanolu z cukrové třtiny v Brazílii, urychluje tempo klimatických změn, neboť podporuje odlesňování.

Půda využitá k pěstování plodin pro biopaliva navíc není k dispozici pro pěstování potravin, takže dotace na biopaliva představují významný faktor potravinové krize. Lze to říci i takto: lidé v Africe hladovějí, aby mohli američtí politici získávat hlasy ve farmářských státech USA.

A je tu ještě jedna věc: důvodem, proč se potravinová krize stala tak rychle tolik hlubokou, je skutečnost, že významní hráči na trhu s obilninami podlehli uspokojení.

Vlády i soukromí obchodníci s obilím udržovali za normálních dob velké zásoby pro případ, že by špatná úroda způsobila náhlý nedostatek obilí. Postupem let však umožnili, aby se tyto preventivní zásoby scvrkly - všichni totiž začali věřit, že země postižené neúrodou mohou vždy potřebné potraviny dovézt.

Levná doba skončila

Co bychom s tím měli udělat? Nejbezprostřednější potřebou je větší pomoc lidem v nouzi: Světový potravinový program Organizace spojených národů zveřejnil zoufalou prosbu o více prostředků.

Kromě toho potřebujeme zakročit proti biopalivům, která se ukázala jako strašlivý omyl.

Není však jasné, kolik toho udělat lze. Levné potraviny podobně jako levná ropa jsou možná věcí minulosti.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů