Úterý, 23. dubna 2024

Kvůli ekologickým škodám hrozí i arbitráže

Kvůli ekologickým škodám hrozí i arbitráže
Zbavit neratovickou chemičku Spolana zamoření rtutí mělo původně stát 750 milionů korun. Ale pak se ukázalo, že ve Spolaně jsou i dioxiny - a tak náprava přijde aspoň na dvě miliardy.

To je podle ministerstva financí jeden z dokladů toho, že náklady na odstranění takzvaných ekologických závazků z dob privatizace firem, jež se stát zavázal uhradit, mohou být nečekaně vysoké. A přesáhnout tak i sto miliard korun.

Ještě před třemi měsíci přitom náměstek ministra financí Ivan Fuksa tvrdil, že odhady škod jsou hodně nadnesené. "Tyto předpoklady už bohužel neplatí," řekl včera, kdy ministerstvo potvrdilo svůj záměr: Vyřešit celý případ ekologických závazků tak, že ho místo stovek jednotlivých zakázek zadá ve výběrovém řízení jedné firmě.

Fuksa: Musíme být rychlí

Fuksa tvrdí, že kvůli průtahům s odstraňování škod hrozí Česku i arbitráže. Důležité jsou podle něj nyní dvě věci.

Zaprvé - odstranit škody za co nejnižší náklady. Tomu napomůže vyhlášení soutěže, v níž se o post jediného vítěze utkají i velké evropské firmy. Ty se podle něj budou předhánět v nabídkách, aby obrovskou zakázku získaly - a půjdou s cenou nabízenou za práci dolů.

"Určitě budeme mít o takovou zakázku zájem. Máme už zkušenosti s likvidací škod z doby, kdy je financoval Fond národního majetku. Ale neznáme ještě vůbec podmínky, o ceně proto nemůžeme ani spekulovat," uvedl například Pavel Borůvka z představenstva české pobočky dánské firmy Mario Pedersen, jež v rámci skupiny Veolia působí i v Česku.

Zadruhé - jedna velká zakázka podle Fuksy umožní státu zbavit se problému už do roku 2015. Dosavadní tempo, kdy se na jednotlivé zakázky vyhlašuje vždy samostatné výběrové řízení, totiž bylo opravdu hlemýždí. Během šestnácti let byly odstraněna jen necelá čtvrtina škod. Zbývá vypsat ještě asi 1100 zakázek.

Záměr vyhlásit tendr, jenž svou velikostí nemá v Česku obdoby, musí ještě posvětit vláda. Ta pak bude schvalovat i znění podmínek výběrového řízení.

Odborníci na hospodářskou soutěž přitom považují obří tendr za schůdné řešení.

"Klíčové je ale předem co nejpřesněji definovat, co je předmětem zakázky," upozorňuje například advokát Radek Pokorný, specialista na hospodářskou soutěž.

To také znamená, že ministerstvo financí musí (nejen na jednom příkladu Spolany) zevrubně vysvětlit, proč nyní odhaduje skutečnou výši škod na zhruba sto miliard - když donedávna tvrdilo, že je mnohem nižší.

Pecina: Nejsme proti

Antimonopolní úřad bude zase zkoumat, zda jediná zakázka neomezí konkurenci na trhu ekologických prací.

"V principu takový velký tendr zákonu neodporuje, pokud se přihlásí víc uchazečů. Problém by byl, kdyby kritéria soutěže splnila jen jedna nebo dvě firmy," říká předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina.

Samo ministerstvo financí odhaduje, že by celý proces až po schválení vítěze výběrového řízení vládou měl trvat deset měsíců, nejdéle půl roku.

"Do té doby se ale práce nezastaví, budeme vyhlašovat tendry na jednotlivé zakázky," připomíná Fuksa.

Pokud by podle něj postupovala likvidace škod dosavadním tempem, trvala by však ještě třeba dvacet let.

V případě, že vláda z nějakých důvodů obří tendr přece jen nedoporučí, má ministerstvo financí připraveno ještě záložní variantu: Posílí alespoň počet úředníků, kteří se věci věnují.

Fuksa však předpokládá, že varianta jedné zakázky nakonec zvítězí. Ministerstvu financí vyšla jako nejlepší z několika možností v analýze, kterou mu vypracovala poradenská firma A. T. Kearney.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů