Pátek, 29. března 2024

Za ekologické škody má stát zaplatit přes 100 miliard

Za ekologické škody má stát zaplatit přes 100 miliard
Ministerstvo financí včera potvrdilo svůj záměr - zbavit stát závazků za ekologické škody vypsáním jediného obřího tendru. Místo dosavadní praxe mnoha desítek zakázek by tak získala celý tendr jen jedna firma.

Na rozdíl od předchozích předpokladů však ministerstvo nyní tvrdí, že skutečná výše škod přesahuje sto miliard korun. Ještě loni v prosinci přitom úředníci prohlašovali, že škody jsou mnohem nižší.

Stát se už počátkem 90. let zavázal zlikvidovat ekologické škody, které hlavně chemičky, doly nebo energetické firmy zatěžují ještě z dob privatizace. Původně za zhruba 150 miliard. V prosinci 2007 první náměstek ministra financí Ivan Fuksa uvedl, že zbývá napravit škody za asi 120 miliard. Zdůraznil však, že odhady jsou výrazně přehnané. "V devadesáti procentech případů jsou pětkrát až desetkrát nižší, než na kolik jsou vyčísleny," sdělil tehdy HN. To podpořil například i Roman Češka, bývalý ředitel Fondu národního majetku, jenž měl krytí škod na starosti.

Včera ale Fuksa prohlásil, že tento odhad už neplatí. "Naopak se často ukázalo, že odstranění škod je ještě nákladnější, než se předpokládalo," tvrdí nyní.

Tendr, největší v historii Česka, tak podle něj bude vycházet z hodnoty škod zhruba 115 miliard korun. Na dotaz, zda vítěz nemůže využít toho, že výše škod je skutečně nadhodnocená - a vydělat tak bez práce na úkor státu miliardy - Fuksa řekl: "O tom nechci spekulovat."

Záměr vypsat tendr musí ale ještě schválit vláda.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů