Pátek, 29. března 2024

Barceloně hrozí léto bez vody

Barceloně hrozí léto bez vody
Stromy na hlavní barcelonské třídě Las Ramblas jsou nyní na počátku jara sytě zelené, stejně jako keře na svazích hory Montjuic s olympijským stadionem, z níž je překrásný rozhled na katalánskou metropoli a její přístav.

Mnoho rostlin z bohaté veřejné zeleně Barcelony ale zřejmě nepřežije letošní léto. Problémy budou mít letos v Barceloně lidé i zvířata.

Pětimilionová aglomerace totiž kvůli rekordním suchům a minimu dešťových srážek v posledních letech bude zřejmě největším evropským městem, které letos zažije opravdový boj o vodu.

"Tohle už vypadá vážně, to nepamatuju," ukazuje asi sedmdesátiletý důchodce svému sousedovi na lavičce v zatím zeleném centru města noviny s palcovými titulky. Voda je nyní hlavním tématem debat důchodců, expertů, politiků i novinářů. Noviny volají proti "rurálnímu egoismu", neboť silná zemědělská lobby si prosadila, že může zavlažovat ve velkém a spotřebovává tak 75 % pitné vody.

Už nyní platí Barceloňané za vodu nejvíce z celého Španělska - v přepočtu třicet korun za metr kubický. Je to do velké míry důsledek šetření vodou, kterému se Barceloňané v poslední době naučili.

Ale letos je situace ještě horší než v předchozích letech. Nádrže a řeky, do nichž teče voda převážně z nedalekých Pyrenejí, jsou na nízkých stavech už nyní, kdy ještě ani nezačalo pořádně jaro. Některé řeky a nádrže jsou jen na pětině obvyklého stavu.

Potrubím, vlakem či lodí

Už několik let Katalánsko řeší, jak by přivedlo vodu z řeky Ebro na jihu, která má vysoký stav. Proti tomu se bouří jiné provincie, kterými řeka protéká. Ve Španělsku tak mezi politiky i experty zuří válka slov o vodu, která je předzvěstí podobných sporů vyplývajících z globálního oteplování.

Španělský spor o vodu má podobu jak politických debat, tak malých sousedských sporů. "Budeme provádět politiku nulové tolerance vůči těm, kteří plýtvají vodou," zní v prohlášení radnice katalánského městečka Castelldefels. Sousedé tam podle listu El Mundo udali obyvatelku, která hadicí prala koberce na zahradě, zatímco ostatní ani nezalévají své zahrady. Pokuta může být v přepočtu až 75 000 Kč.

Politici se zatím hádají, jak letos pomoci katalánské metropoli. Pracuje se na projektech potrubí, které by mělo přivézt vodu z jiných řek - nejnovější nápad je postavit rychle provizorní potrubí o průměru jednoho metru prostředkem jedné z dálnic vedoucích od jihu.

Vláda nabídla dodávky vody cisternami ve vlacích nebo loděmi. To ale nestačí, pokryje se tím podle odhadu expertů, citovaných listem El País, jen šest procent spotřeby Barceloňanů.

Krize na severu je přitom do velké míry překvapením. Proti suchu nejvíce bojují Španělé na jihu, v Andalusii, kde běží různé projekty odsolovacích zařízení a vláda i Evropská unie podporují vznik různých zavlažovacích systémů a lesů, které mají bránit faktickému rozšiřování pouští na jihu Pyrenejského poloostrova.

Španělsko také v posledních letech sužují četné lesní požáry, které jsou do velké míry zapříčiněny právě čím dál větším suchem.

Voda není kvůli ekologům

Katalánsko bylo zatím v pozadí, i když nedostatek vody je dlouhodobý. Autonomní katalánská levicově středová vláda nyní žádá o pomoc své stranické kolegy v Madridu. Debatuje se i o tom, co za předchozích třiadvacet let neudělala nacionalisty vedená vláda pro vylepšení vodního hospodářství.

"Pravdou ovšem je, že nedbalost je zapříčiněna oportunními protesty ekologů z různých politických stran proti plánovaným kanálům, které měly přivést vodu z jiných řek," připustil i provládní levicový El País.

Nejbližší nadějí pro Barcelonu jsou odsolovací zařízení, která se už budují. Nebudou ale hotova dříve než v květnu příštího roku.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů