Sobota, 20. dubna 2024

Hluk je všudypřítomný a vadí

Hluk je všudypřítomný a vadí
Je kolem vás hlučno, vadí vám hluk okolo vás? Ptáme se vás v souvislosti s Mezinárodním dnem boje proti hluku, který iniciuje Americká liga pro sluchově postižené. Hluk se na nás valí ze všech stran a není před ním prakticky úniku, i když někdy si ho vytváříme sami. Přitom působí škodlivě nejen na naše uši, ale i na psychiku.

V České republice se v současnosti vytvářejí tzv. strategické hlukové plány, na které budou navazovat akční plány snižování hlukové zátěže. V ranním vysílání Radiožurnálu informoval o nynějších aktivitách státu v této oblasti hlavní hygienik České republiky Michael Vít: "My v současné době v aglomeracích jako Praha, Brno, Ostrava a na dálnicích a komunikacích 1. třídy a oblastech letišť zpracováváme strategické hlukové plány. Měly by být zpracovány do července letošního roku. Tam by se mělo koncepčně říci, v jakých obdobích budou prováděna jaká opatření a jak ta opatření sníží expozici obyvatel v tom daném území hluku."

Podle odhadů je až 40 % obyvatel Evropy vystaveno hluku v míře ohrožující zdraví. Jak je na tom Česká republika, přibližuje Michael Vít: "Z dat strategických hlukových map vyplývá, že kolem nejzatíženějších železničních tratí v rizikovém hlukovém pásmu žije kolem 14 000 obyvatel. V oblasti hlavních komunikací, to je v okolí dálnic a silnic 1. třídy žije dokonce 230 000 obyvatel."

Jako hluk můžeme definovat nepříjemný, rušivý zvuk. Toto vymezení je ale subjektivní, protože ten samý zvuk může jednoho člověka obtěžovat a jiný o něm řekne, že je přijatelný nebo dokonce příjemný. Objektivně můžeme změřit hlasitost. Začneme na deseti decibelech jako na prahu slyšitelnosti, 60 je úroveň běžného hovoru, 90 decibelů označujeme jako silný hluk (třeba jedoucí vlak). Na hranici 130 decibelů pak leží práh bolestivosti a ještě o deset víc pro nás znamená akustické trauma.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů