Čtvrtek, 28. března 2024

Ropa a plyn v síti politiky

Ropa a plyn v síti politiky

Ostrovem vyhnanců nazval Sachalin v Ochotském moři ruský klasik Anton Čechov, když jej navštívil v roce 1890. Všude viděl jen bídu a zmar. Podobný obrázek skýtalo toto místo ještě nedávno, protože příjem zdejších obyvatel se pohyboval v přepočtu kolem 50 dolarů. To se mění, protože zde existuje obrovské bohatství ropy a zemního plynu. Prvních dvanáct kasin, což bylo dříve samozřejmě nepředstavitelné, už bylo otevřeno v Jižním Sachalinsku, hlavním městě ostrova.

Sachalin - krásný, bohatý, ale drsný

Bohatství na Ostrově vyhnanců

Projektanti s pravítkem už před několika lety na mořských mapách narýsovali ropná pole a nazvali je Sachalin-1 až Sachalin-6. Sem jsou přitahováni největší investoři v ruské historii. Dohromady má jít o 100 miliard dolarů. Není divu, protože právě u Sachalinu leží největší zásoby ropy a plynu na světe, jež jsou relativně snadno využitelné. Rusko toto bohatství potřebuje, pokud chce dostát své pověsti "největší čerpací stanice na světě". A přitom je tato země v současné době díky svým zásobám ropy a plynu na Sibiři největším světovým dodavatelem energetických surovin.

Těžní plošina ve výstavbě

Miliardové investice

Konsorcium vedené koncernem Exxon-Mobil (podíl 30 %) investovalo jen v poli Sachalin-1 asi 12 miliard dolarů. Dalšími členy jsou japonské Sodeco (30 %), ruský Rosněft a indická společnost Oil & Natural Gas Corp. (po 20 %). Těžba už začala a odstartovala závody ve využití ropného bohatství a ložiska zemního plynu na ruském Dálném východu. Jen na poli Čajvo se předpokládají zásoby 2,3 miliardy barelů ropy. Mělo by tam být také 480 miliard krychlových metrů zemního plynu. Od roku 2008 by mělo toto naleziště dávat zhruba tři procenta celkové ruské těžby ropy. Těžební podmínky jsou však kolem ostrova v Pacifiku extrémně těžké. Musí se počítat s vichřicemi, velkými vlnami a zemětřesením. Také ruská vláda to investorům nijak neulehčuje. Na pole Sachalin-3 získaly licenci Exxon-Mobil a Chevron-Texaco už před 11 lety. Předloni ji Moskva stáhla. Exxon-Mobil prý komplikacemi s licencí přišel o 80 milionů dolarů a mluvil o vyvlastnění. "V Rusku mají ropní vlastenci sezónu," napsal už před dvěma lety ruský odborný časopis Ropná a plynná vertikála. "Nelze vyloučit, že pole Sachalin-2, které je zatím kompletně provozováno zahraničním konsorciem, může být dalším případem "vyvlastnění", i když jde o investice ve výši desítek miliard dolarů."

Ropovod z Bulharska do Řecka má ulehčit Bosporské úžině.

Smutná předpověď se vyplnila.

Loni v létě se najednou objevily fotografie pořízené několika ekologickými skupinami dokazující, že při pokládání potrubí v projektu Sachalin-2 neustále dochází k erozi půdy. Těžbou prý bude ohrožena také populace šedých velryb, lososů a dalších živočichů žijících ve zdejších vodách. Jistě není bez zajímavosti, že se protesty objevily v době, kdy Evropská banka pro rekonstrukci a rozvoj a další finanční instituce zvažovaly další půjčky v hodnotě miliard euro na podporu projektu. Ruský ministr pro přírodní zdroje nařídil zastavit pokládání potrubí kvůli údajnému riziku sesuvů půdy. Sachalin-2, který zahrnuje těžební zařízení, plynovody a závody na zkapalnění plynu, vlastnily Shell (55 procent), Mitsui (25 procent) a Mitsubishi (20 procent).

Ztráta důvěryhodnosti

To byla jen předehra a po ní následoval rozhodný úder. Ruský plynárenský polostátní kolos Gazprom si zajistil většinovou kontrolu nad rozsáhlým projektem Sachalin-2, dosud největší zahraniční investicí v Rusku. Vlastníci na jeho požadavek prý přistoupili "dobrovolně". Za to nám zaplatí 7,45 miliardy dolarů, sdělil smutně Shell. To Gazprom snadno uhradí, protože očekává v prvním pololetí letošního roku více než zdvojnásobení čistého zisku. Pro pořádek je nutné dodat, že když v 90. letech projekt vznikal, Gazprom spolupráci se Shellem odmítal. Evropská banka pro rekonstrukci a rozvoj koncem minulého týdne oznámila, že již neuvažuje o tom, že by se podílela na dokončení projektu Sachalin 2, který byl vlastně "zestátněn". Má hodnotu 20 miliard dolarů, zaměstnává přes 17 000 lidí a je z 80 % dokončen. Tento největší integrovaný ropný a plynový projekt na světě zahrnuje první ruskou mimopobřežní těžbu ropy a první ruskou mimopobřežní integrovanou plošinu pro těžbu plynu. A světe, div se: Sachalin-2 už neškodí přírodě, oznámil nyní sám prezident Putin.

Pojistka proti Rusku?

Koncem května to budou dva roky, co byl uveden do provozu ropovod mezi Kaspickým mořem a Tureckem (Baku, Tbilisi, Ceyhan - BTC). Tuto jednu z nejdůležitějších přepravních tras vybudovalo mezinárodní konsorcium s podporou USA. Celkem 1770 kilometrů dlouhé potrubí obchází ruské území i nestabilní Blízký východ a je významnou alternativou k přepravě ropy tankery "uchem jehly" v Bosporu. Toto strategické spojení Východu a Západu je výhodné nejen pro Evropskou unii, ale i USA.Trasa vede z ropného pole Chirag Gunašli v Kaspickém moři, jež patří společnosti BP, přes horské průsmyky v Gruzii ve výši 2800 metrů až do tureckého přístavu Ceyhan na břehu Středozemního moře. Exportu černého zlata z Kaspiku se tak otevírají nové perspektivy, které kapacitou 1 milion barelů denně, jež se může zvýšit až na 1,8 milionu barelů, pořádně zamíchaly kartami ekonomů. Proti současnému kaspickému ropovodu Caspian Pipeline Consortium (CPC) nevede BTC přes ruské území kolem Čečenska. Ropovod CPC byl často prostřílen v čečenské válce a také navrtáván místními náčelníky. Ti se nechtěli obtěžovat těžbou ropy, když si ji mohli klidně odebírat zdarma přímo z cizího ropovodu. Kromě politické nestability byla zátěží i cena. Za jednu tunu přepravené ropy do Novorosijska si Rusové účtovali dosud více než 15 dolarů. Za transport z Baku do Ceyhanu ropovodem BTC klesly ceny na 3 až 3,5 dolaru. Přesto se BTC bude provozovatelům rentovat. Mamutího projektu se účastnilo 11 nadnárodních koncernů. Největší podíl -30 procent - připadl společnosti BP a na druhém místě je státní ázerbájdžánská ropná společnost.Výstavba trvala 11 let a byla technicky velmi náročná, protože vede geologicky a seismicky náročným terénem. Ropovod prodražily výdaje na ochranu gruzínských ekologicky vzácných nalezišť minerálních vod, i u nás známých pod označením Borjomi. Většinou jsou ocelové trubky ropovodu o průměru 1067 a 864 mm izolovány třemi vrstvami speciální izolace. Životnost vedení byla stanovena na 40 let. Systém díky osmi čerpacím stanicím o velikosti fotbalových hřišť přepravuje každý den rychlostí 2 m/s téměř jedno procento denní světové produkce. O bezpečnost ropovodu se stará nejen nejmodernější zabezpečovací technika, ale podél trasy také hlídky na koních.

Ekonomické úvahy

Podle odhadů Energy Information Agency činí ekonomicky výhodné ropné zásoby v regionu okolo Kaspického moře 17 až 33 miliard tun. To je třikrát víc než v Norsku, stejně tolik jako nyní v USA a asi polovina zásob Ruska. Z ropovodu se raduje i Gruzie, protože se posílila její politická i ekonomická nezávislost na Rusku. Naproti tomu byl z projektu vyloučen gruzínský soused Arménie, přestože by trasa přes její území byla nejkratší. Bohužel, plynovod se zemi vyhýbá kvůli nevyřešenému konfliktu Arménie s Ázerbájdžánem o Náhorní Karabach a oba státy jsou stále formálně vzájemně ve válečném stavu, i když hranice není přísně uzavřena.Rusové tímto projektem utrpěli jak politicky, tak ekonomicky. Státy bývalého SSSR však posílily svou suverenitu a navíc nemusejí platit horentní sumy za přepravu ropy ruskými ropovody.

Další expanze

Rusové propagují ropovod z bulharského černomořského Burgasu do řeckého Alexandropolisu na břehu Egejského moře dlouhý asi 312 kilometrů. Roční kapacitu 35 až 50 milionů tun nebude problém využít ruskou ropou. Náklady se předpokládají ve výši 700 milionů dolarů. Dlouholeté úvahy byly urychleny četnými haváriemi tankerů v úžinách Bospor a Dardanely a přetížeností této vodní cesty. Turecko už zakázalo noční plavbu lodí delších než 200 metrů a tankery čekají na povolení k proplutí někdy týden, někdy celý měsíc. Výstavba ropovodu má trvat čtyři roky a bude ji koordinovat firma TNK-BP, ruská dceřiná společnost koncernu British Petroleum.Už téměř deset let se diskutuje o ropovodu z centrální Sibiře na Dálný východ. Trasa dlouhá 4100 km bude mít roční kapacitu 80 milionů tun ropy čili asi 1,6 milionu barelů denně. Náklady se odhadují na 11 až 14,5 miliardy dolarů. Dlouho se uvažovalo o tom, zda má ropovod končit v Číně nebo v tichomořském přístavu Nachodka, aby se řada možných zákazníků rozšířila. Japonsko tak chce snížit svou závislost na dovozu ropy z Blízkého východu, odkud kryje 85 procent své spotřeby. Ruský prezident Putin však loni odmítl Japonsku jednoznačně slíbit, že chystaný ropovod směrem na východ dosáhne pobřeží Pacifiku. V první fázi, a to od příštího roku, má ropovod dodávat do Číny 600 tisíc barelů ruské ropy za den. Teprve v druhé etapě by ropovod dodával Japonsku denně milion barelů. A konečně politické důsledky přináší i 1200 metrů dlouhý plynovod Baltským mořem, což je projekt rusko-německého konsorcia. O politickém podtextu svědčí i fakt, že v křesle předsedy dozorčí rady sedí Gerhard Schröder, bývalý německý premiér a předseda sociální demokracie. S výstavbou, s níž nesouhlasí především Polsko, se má začít příští rok na jaře. Od října roku 2010 byl měly začít dodávky. V první fázi by se měl za 2,5 miliardy eur postavit plynovod s kapacitou 27,5 miliardy kubických metrů plynu, ve druhé by se přepravní kapacita zdvojnásobila. Tento projekt by měl uspokojovat deset procent evropské spotřeby zemního plynu.

ZDROJ: mmmspektrum.com, Karel Sedláček

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů