Čtvrtek, 28. března 2024

Řekněme jádru ano. Dokud je čas

Řekněme jádru ano. Dokud je čas

Jaderná renesance ve světě se stává skutečností. Stále více zemí zveřejňuje plány na stavbu nových jaderných reaktorů, které mají přispět k lepšímu zásobování elektrickou energií. A současně pomoci snížit emise skleníkových plynů. Nové jaderné elektrárny chtějí stavět země na všech kontinentech kromě Austrálie. A ani tam - jak se ukazuje - nakonec možná novému trendu neodolají.

Výrobci jaderných energetických zařízení čelí lavině objednávek. Celosvětově obdrželi do konce loňského roku zakázky na výstavbu celkem 95 nových bloků jaderných elektráren. Převážně pro země v jihovýchodní Asii, Evropě, Africe a na Blízkém východě.

V posledních měsících se pak vývoj ještě urychlil. Zejména vlivem požadavků ze Spojených států, Latinské Ameriky, Jižní Afriky - a především ekonomicky rychle rostoucí Číny. Celkem se tak nyní na planetě závazně plánuje nebo dokonce již staví na 150 nových jaderných bloků.

Výrobců, kteří produkci takového počtu reaktorů, parogenerátorů a dalších velkých částí jaderných elektráren mohou zvládnout, není mnoho. Dominantní postavení mezi nimi má francouzská firma Areva, která získala významné zakázky pro celém světě, včetně Spojených států. V závěsu za Francouzi se drží japonská Toshiba s americkou dceřinou firmou Westinghouse. Opomenout nelze ani ruský Atomenergoprom s dodavatelem Atomstrojexportem a další japonské společnosti Hitachi a Mitsubishi či kanadskou firmu AECL.

O vlastní vývoj a výrobu jaderné energetiky se kromě nákupů od tradičních velkých světových firem snaží Čína i Indie. I když všichni výrobci horečně zvyšují své kapacity, zatím nedokážou postavit víc než několik bloků ročně.

Objednávky vyřizují postupně, podle časového pořadí. Kdo tedy odkládá rozhodnutí, riskuje, že jeho zakázka nebude hotova v termínu, který by potřeboval. Navíc každé posunutí v čase s sebou samozřejmě nese i riziko růstu nutných investic - nelze totiž předpokládat, že by ceny v tomto odvětví klesaly.

Vlády, které nesou odpovědnost za energetickou budoucnost svých zemí by na to měly brát zřetel. Tu naši samozřejmě nevyjímaje. Nepostavíme-li totiž včas nové zdroje elektrické energie, zhruba od poloviny příštího desetiletí budeme muset elektřinu za značných nákladů dovážet. A to se všemi důsledky, které to pro obyvatele a hospodářství země bude mít. V té době Česko už asi také nebude mít dostatek odborníků, kteří by jaderné elektrárny provozovali, natož stavěli. Hrozí totiž, že technicky nadaní mladí lidé se zájmem o energetiku odejdou k evropské a světové konkurenci, která se rozhodla dříve.

Česká vláda by tedy měla co nejrychleji procitnout z marných snů o všeřešících úsporách a o všemocnosti alternativních zdrojů energie. Na místě je co nejrychleji vyslovit zásadní podporu jaderné energetice. A také přispět k vytvoření prostředí, které by energetickým firmám umožnilo vytvořit dostatečné kapacity k výrobě provozně levné elektřiny z nových jaderných zdrojů. Tedy ze zdrojů, jejichž předností je mimo jiné to, že ve srovnání s těmi konvenčními prakticky neemitují skleníkové plyny.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů