Pátek, 19. dubna 2024

Ekologie už přebíjí českou klasiku

Ekologie už přebíjí českou klasiku

I když se náklady na výrobu igelitových tašek kvůli rostoucím cenám ropy zvyšují, obchodníci jich u nás ročně rozdají nebo prodají desítky milionů. Někteří je ale už přestali dávat k nákupům zdarma, jiní nabízejí k prodeji ekologické varianty, které jsou určeny pro vícenásobné použití a nezatěžují životní prostředí.

Ekologie už přebíjí českou klasiku

Pokud jde o igelitové tašky v českých obchodech, řeč čísel je z pohledu rozdaného či prodaného množství a nákladů přinejmenším impozantní. Řádově miliony igelitových tašek ročně vydávají obchodní společnosti Ahold Czech Republic a Spar. Firma Tesco Stores ČR již před časem vyčíslila, že výroba zhruba 100 milionů tašek ji ročně přijde na přibližně 31 mil. Kč. Síť drogerií firmy dm drogerie markt v roce 2007 rozdala přes 5 milionů malých a více než 4,5 milionu velkých tašek. Společnost COMS (obchody Marks & Spencer) deklaruje, že za rok vydá kolem 1,45 milionu tašek, které nezpoplatňuje.

ZDARMA NEBO ZA PÁR KORUN

Z velkých obchodních řetězců poskytují zdarma jednorázové igelitové tašky například obchody Tesco, Globus nebo Hypernova. Ke každému nákupu oděvů i potravin se bez poplatku dávají odnosné tašky i v prodejnách Marks & Spencer. Jsou z recyklovaného plastu, což je také na nich uvedeno. Firma COMS je odebírá z britské centrály. Renata Fišerová, brand manager, dodává: "Centrála plánuje v britských prodejnách odnosové tašky od května zpoplatnit. Toto opatření se nás, franšízového partnera, týkat zatím nebude."

Ahold Czech Republic nabízí v Albertech i Hypernovách také výběr z placených tašek, jejichž cena je 4,90 Kč a 7,90 Kč. Společnost Globus ČR navíc prodává recyklovatelné tašky z nylonu za 29,90 Kč a termoizolační tašky za 19,90 Kč. V obchodech firmy Spar je v současnosti na prodej malá plastová (1 Kč), velká plastová (6 Kč) a papírová (8 Kč) taška.

Supermarkety Delvita loni v létě po převzetí obchodním řetězcem Billa přestaly igelitové tašky rozdávat a nabízejí pouze placené.

LÁKÁ BRAMBOROVÝ ŠKROB I JUTA

Stále více zákazníků si ale podle obchodníků odnáší domů nákupy v ekologických taškách, které jsou šetrné k životnímu prostředí. U některých z nich již prodej nových recyklovatelných variant dokonce předčil spotřebu klasických igelitek. Velký zájem o tyto novinky těší společnost Spar, jejíž řetězec Interspar nabízí už od září loňského roku za 9 Kč bio tašky. Jsou vyrobeny na bázi bramborového škrobu a mají vliv na prodlužování čerstvosti potravin. "Od poloviny září 2007 do poloviny ledna 2008 se bio tašek v rámci všech hypermarketů Interspar prodalo několik stovek tisíc, přičemž zájem o ně byl téměř dvakrát vyšší než o klasické igelitové tašky," uvádí marketingový ředitel Petr Jindra. Dodává, že od letošního března si mohou bio tašky koupit také zákazníci v supermarketech Spar. Prodej jutových a recyklovatelných igelitových tašek si pochvaluje i společnost Tesco Stores ČR. "Jutovou tašku, jejíž prodejní cena činí 40 Kč a lze ji používat opakovaně, jsme našim zákazníkům představili v srpnu loňského roku a od té doby se jich prodalo více než 105 tisíc kusů," tvrdí Jana Matoušková, mluvčí firmy. Doplňuje, že letos v únoru Tesco zahájilo prodej plastové tašky, kterou lze recyklovat. Tato taška je v prodeji za 5,90 Kč a dosud se jí prodalo 51 tisíc kusů.

DO HRY VSTUPUJE MINISTERSTVO

Pozadu není ani Ahold Czech Republic. "Pro letošní rok plánujeme rozšířit nabídku odnosových tašek o PP tašky a papírové tašky, které jsme vloni testovali. Navíc uvažujeme nahradit LDPE tašky variantami z biologicky odbouratelného materiálu," prozrazuje Libor Kytýr, ředitel komunikace.

Globus ČR zatím bio tašky v nabídce nemá, ale spolu s kontem Bariéry nabízí za 5 Kč bílé potištěné tašky z recyklované fólie. Podle Borise Malého, vedoucího marketingu a firemního rozvoje společnosti, jsou v plánu papírové tašky s potiskem. V českých prodejnách Marks & Spencer by od dubna měla být k dostání odnosová taška z tzv. organické bavlny, a to ve čtyřech typech. Předpokládaná cena je 99 Kč. Renata Fišerová věří, že o ni bude u zákaznic velký zájem, protože je i designově zajímavá, s vyobrazenou Twiggy v dobách její největší slávy.

Bude určitě zajímavé, jak se nabídka retailerů v případě odnosových tašek bude vyvíjet dál. Ministerstvo životního prostředí se totiž nechalo slyšet, že chce prosadit zrušení bezplatných igelitek. Má připraveny dvě varianty - buď dohodu s obchodními řetězci, nebo tvrdší cestu v podobě uvalení poplatku, přičemž preferuje první možnost. Obchodníci, kteří bezplatné tašky nabízejí, ale zatím o zrušení této služby neuvažují. Navíc odkazují na nezbytnost přebírat veškerá strategická rozhodnutí ze zahraničních centrál. A ti druzí, jako Petr Jindra, v tom problém nevidí: "Hledáme jiná alternativní řešení vedoucí ke spokojenosti zákazníka a zároveň pomáhající životnímu prostředí. Nakonec i bio taška je příkladem a dobrým kompromisem".

AUTOR: Petr Hříbal

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů