zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Brambory – skrytý poklad

19.04.2008
Zemědělství
Brambory – skrytý poklad
 Výstavní sál v 1. patře, od 18. 4. do 3. 8. 2008;  otevřeno denně, kromě pondělí, od 9 do 17 hod.

Výstavou pořádanou v letošním roce, který vyhlásila organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) Mezinárodním rokem brambor, se Národní zemědělské muzeum Praha připojuje k oslavě této plodiny, jež se stala věhlasným fenoménem, potravinou i průmyslovým výrobkem. Výstava se věnuje původu a historii brambor, zavedení brambor na evropský kontinent a do Čech, jejich botanickým vlastnostem a chemickému složení, pěstování, sklizni, skladování i mnohostrannému využití.  

      Na obrázcích, v textech, tabulkách i grafech je podrobně vysvětlena tématika zpracování půdy, tradiční i současné způsoby pěstování brambor, jejich odrůdy, ale také šlechtění a výzkum. Pozornost je věnována i významným  bramborářským organizacím a osobnostem. Stranou nezůstávají ani brambory ve slovesném a hudebním umění, jako obyčeje, pranostiky a písně.

      Výstava, která je určena laikům i odborníkům, dospělým i školám, bude mít i  bohatý doprovodný program – přednášky, ukázky a ochutnávky.  Lektorský program pro školy je zaměřen na druhé stupně základních škol, víceletá gymnázia a střední školy.

   Spolupořadateli výstavy jsou Ministerstvo zemědělství ČR, Ústřední bramborářský svaz  ČR a Výzkumný ústav bramborářský, Havlíčkův Brod.

   Mediální partneři: Český rozhlas 2 – Praha a časopisy Myslivost, Revue 50plus  a Zemědělec.

     

Zajímavost - brambory ve statistikách

Podle údajů organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) je 52 % celosvětové produkce brambor využíváno pro konzumní účely, 34,5 % pro krmení hospodářských zvířat, 11% pro novou výsadbu, 2,8 % na výrobu škrobu a 0,7 % pro výrobu lihu. Průměrná roční spotřeba  brambor  na obyvatele v ČR v roce 2006 činila 70 kg. Vysoká produkce škrobu z brambor vytváří vhodnou surovinu pro průmyslové zpracování  pro textilní, papírenský, masný, farmaceutický průmysl a výrobu cukrovinek.

                                                    

    

V případě zájmu o komentované prohlídky nás prosím kontaktujte, pokud možno předem, na mailových adresách michaela.cevelova@nzm.cz  nebo lubomir.marsik@nzm.cz , event. na tel. číslech 220 308 330  nebo  220 308 382.

 

Kontakt:  Mgr. Lubomír Maršík,  Národní zemědělské muzeum Praha - public relations/marketing (Kostelní 44, 170 00 Praha 7 – Letná), tel: 233 376 012, fax: 233 372 561, e-mail: lubomir.marsik@nzm.cz

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
INISOFT s.r.o.
27
7. 2017
27.7.2017 - Seminář, školení
Olomouc, ibis Olomouc Centre
ASIO, spol.s r.o.
28
7. 2017
28.7.2017 - Ostatní akce
od 09:30 do cca 11:00, na YouTube
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí