Pátek, 19. dubna 2024

S vysloužilci do školy!

S vysloužilci do školy!

Elektrowin připravil pro školy ekologický projekt „Ukliďme si svět!“

Praha - Nový projekt na podporu environmentální a ekologické výchovy připravil kolektivní systém Elektrowin pro základní a střední školy akreditované Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

Projekt byl vyhlášen pod názvem Ukliďme si svět! Vychází z myšlenky zapojit děti a mládež ještě více než dosud do zpětného odběru vysloužilých elektrozařízení. „Mladí lidé mohou navíc účinně působit na své rodiče, prarodiče a další blízké,“ vysvětluje generální ředitel  Elektrowin, a.s. Roman Tvrzník.

Školy se mohou do projektu přihlásit prostřednictvím internetu.  Zaregistrovaná škola pak obdrží speciální sběrný koš s výměnnou bagovou vložkou. Koše jsou podobné těm, které je možné vidět u stovek prodejců elektrospotřebičů po celé ČR. Do těchto košů mohou žáci a studenti odkládat vysloužilé spotřebiče, které překážejí v jejich domácnostech.

Jakmile se koš naplní, stačí kontaktovat společnost Elektrowin, a ta zajistí prostřednictvím  svých smluvních dopravců  jeho odvoz k ekologickému zpracování.

Zkušenosti škol, které se do projektu přihlásily mezi prvními, ukazují na velký zájem žáků a studentů. Například základní škola v Křivoklátě ohlásila už po týdnu od umístění sběrného koše dva naplněné bagy a desítku velkých spotřebičů shromážděných na školním dvoře. Střední podnikatelská a Vyšší odborná škola ve Zlíně rovněž ohlásila naplnění sběrných bagů a navíc se vysloužilými spotřebiči plní kancelář školy. Základní škola ve Štěpánkovicích u Opavy si řekla rovnou o přistavení většího kontejneru.

V některých menších obcích může koš umístěný ve škole zároveň představovat nejdostupnější místo zpětného odběru těchto zařízení. Do nejbližšího sběrného dvora nebo do prodejny, která může podobnou věc rovněž převzít, to může být v konkrétním místě daleko.

 

Tři nejúspěšnější školy, které vysbírají nejvíc elektrických „vysloužilců“, budou navíc i odměněny. Pro 30 žáků bude připravena návštěva zpracovatelského zařízení, kde se seznámí s ekologickou recyklací starých spotřebičů v praxi  a možnostmi dalšího využití  získaných materiálů.  Malé školy se přitom nemusejí obávat, že je ty velké automaticky „převálcují“. Hodnotit se totiž nebude absolutní množství odevzdaných spotřebičů, ale množství přepočtené na jednoho žáka nebo studenta  školy.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů