Čtvrtek, 25. dubna 2024

RWE láká jaderná energetika v Británii

RWE láká jaderná energetika v Británii
Německý energetický koncern RWE a švédský Vattenfall zvažují podání společné nabídky na převzetí britského provozovatele jaderných elektráren British Energy. Ve svém dnešním vydání to s odvoláním na informace z finančních kruhů píše německý deník Handelsblatt. Hodnotu transakce odborníci odhadují na 14 miliard eur (zhruba 350 miliard korun).

Pro RWE představuje Británie dobrou příležitost k expanzi. Na energetickém trhu v Německu je totiž situace stále složitější, a to jak v oblasti jaderných, tak uhelných elektráren. Na jednu stranu se zde totiž vláda stále drží svého plánu postupem času od jaderných elektráren zcela upustit, na druhou stranu se komplikují i stavby nových uhelných elektráren. Koncerny v neposlední řadě navíc musí hledat řešení, čím vyrovnat své vysoké emise oxidu uhličitého (CO2).

RWE se proto již delší dobu ohlíží po možnostech v zahraničí; uchází se například o stavbu elektrárny v Rumunsku a Bulharsku. "Co se týče akvizic, plánujeme letos transakce v našich klíčových regionech, jako je východní a jižní Evropa," cituje agentura Reuters šéfa společnosti Jürgena Grossmanna. Možné převzetí British Energy ale tento dvoumetrový manažer komentovat nechtěl.

Britská vláda v současnosti plánuje postavit 10 nových jaderných reaktorů a British Energy, která již nyní provozuje osm z celkových deseti atomových elektráren, je jedním z horkých kandidátů na získání těchto zakázek. Společnost navíc vlastní vhodné pozemky, kde by nové reaktory mohly stát.

Oficiální prodej 35procentního státního podílu v British Energy sice ještě neběží, první nabídky ale do Spojeného království již dorazily. RWE, která je Německu druhou největší energetickou firmou na trhu, již před několika týdny podala nabídku na odkup ve výši 14 miliard eur a měla možnost nahlédnout do účetnictví firmy. Zájem má ale i konkurence jako například francouzská společnost Electricité de France (EdF) či britská Centrica. Španělská Iberdrola tento týden uvedla, že nabídku zvažuje, a německý E.ON sdělil, že možnost podání oferty nevylučuje.

Pro RWE by společná nabídka s Vattenfallem měla podle Handelsblattu smysl hned z několika důvodů. Jedním z nich je skutečnost, že by případné riziko nesly obě firmy společně. Odborníci totiž spekulují, zda cena kolem 14 miliard eur není příliš vysoká (v současnosti provozované elektrárny British Energy jsou zastaralé). Druhou výhodou je, že společná nabídka zvyšuje šance na úspěch. Britská vláda má totiž podle všeho zájem na tom, aby nové reaktory stavělo co nejvíce různých společností a podíl v British Energy nezískal pouze jediný zahraniční koncern. Prodej by podle britského tisku mohl být završen do července.

Ať už RWE v Británii uspěje, nebo nikoliv, je jasné, že letos velká část jeho investic poputuje do zahraničí. Šéf firmy Grossmann chce totiž mimo Německo utratit zhruba polovinu z plánované investiční sumy 30 miliard eur (do roku 2012).

Hledat nové potenciály v jaderné energetice je pro koncern jednou z možností, jak se vyhnout možným miliardovým výdajům, které hrozí kvůli přísnější ochraně životního prostředí. RWE je kvůli svým četným a zčásti také zastaralým uhelným elektrárnám v Německu největším emitentem CO2. Za rok společnost vyprodukuje zhruba 140 milionů tun oxidu uhličitého, což je dvakrát více, než vykazuje druhý největší emitent E.ON. Pokud emise nesníží, hrozí mu do roku 2012 roční výdaje na další emisní povolenky až do výše 1,5 miliardy eur.

RWE je aktivní i v Česku, kde mu patří např. regionální distributoři Západočeská plynárenská a Středočeská plynárenská.


Jaderná energetika v Evropě v číslech
Země Počet Počet
existujících rozestavěných
jaderných či plánovaných
reaktorů reaktorů
Francie 59 1
Velká Británie 19 10
Německo 17 0
Švédsko 10 0
Španělsko 8 0
Belgie 7 0
Česko 6 0
Slovensko 5 2
Finsko 4 3
Maďarsko 4 0
Nizozemsko 1 0
Slovinsko 1 0
Zdroj: Handelsblatt
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů