Zájem o ekologickou produkci hroznů se zvyšuje
Vyplynulo to ze semináře Svazu Integrované produkce hroznů a vína, který se uskutečnil na brněnském výstavišti při mezinárodním vinařském veletrhu VINEX.
„Integrovaná produkce na jižní Moravě je dotována posledních pět let, vznikla však už před sedmnácti lety. Při tomto způsobu pěstování révy, které je šetrné k životnímu prostředí, mají hrozny lepší kvalitu,“ uvedl předseda Svazu Integrované produkce Ing. Milan Hluchý. Připomněl, že při této technologii používají zemědělci méně postřiků než při klasické. Umožňuje to také kvalitní poradenství ze 75 meteorologických stanic, které vinaře přesně informují, kdy mají ošetření rostlin realizovat, čímž se minimalizuje používání chemických látek. „Integrované vinohradnictví je u nás procentuálně zastoupeno jako ve Švýcarsku nebo Rakousku,“ doplnil Hluchý.
Zákazník chce biovíno
Ekologická produkce je založena především na přání zákazníků, kteří se zajímají hlavně o kvalitu vína. Za biovíno z ní je zákazník v západní Evropě ochoten zaplatit maximálně 15 až 20 procent ceny navíc proti klasickému. Tato pěstitelská činnost není v jihomoravském regionu ještě mnoho rozšířena, zatím tak pěstitelé hospodaří pouze na necelém půl procentu plochy z celkové výměry. „Za pět let bychom se díky novým technologiím ve vinohradnictví měli dostat na úroveň pěti procent. Například v Německu, Švýcarsku a Rakousku ošetřují vinohradníci tímto způsobem sedm až osm procent z celkových ploch. Svaz Integrované produkce hroznů a vína má asi 180 členských podniků, z nichž se třicet nachází v přechodné fázi z integrované na ekologickou produkci.