Pátek, 29. března 2024

Ekologové z Páté avenue

Ekologové z Páté avenue

New York - Vypínají ledničky a nelétají letadly. Jídlo si obstarávají na smetištích. O poznatky se dělí na internetu. Ve světě přibývá ekologických radikálů, napsal polský list Gazeta Wyborcza.

"Udělala jsem to. Vypnula jsem ledničku. Jsem už dost zelená?" Na takové hlášky narazíte na blogu ekologa. Samo rozhodnutí nestačí, musíte se o ně ještě podělit. Vanessa Farquharsonová z Toronta na svém blogu "Zelená jako bodlák" slíbila, že každý den udělá něco nového pro životní prostředí. Přesedlala z auta na kolo, pak se vzdala papírových kapesníků, zřekla se igelitek a rozhodla se jíst jen místní potraviny. Když už ji nic nenapadlo, začala třídit špatně roztříděné smetí sousedů. Zprvu její blog četlo asi 500 lidí, za čas pár tisíc.

Pár dní poté, co se Vanessa rozloučila s ledničkou, Colin Beaven vypnul proud v bytě na newyorské Páté avenue. Se ženou a dvouletou dcerou se zřekli nejen světla, ale i ledničky, televize a vysavače. Jediná potíž spočívala v uchování mléka pro dceru. Samozřejmě hned dostal množství rad (stačí dát mléko do vědra se studenou vodou). Vypnutí elektřiny neznamená, že Colin nepoužívá svůj počítač. Má laptop napájený sluneční baterií.

Počítač má i veterán ekologického života, známý jako Greenpa. "30 let života v lese," vylíčil v zkratce. "Bez tekoucí vody. Bez ledničky. Bez příjezdové silnice. Topím dřevem, elektřinu mám ze slunečních panelů. A pořád žiju ekologicky."

Avšak stále více lidí se odhodlává k radikálním krokům, aniž by opustili město. Když Colin Beaver oznámil, že omezí svou spotřebu i v New Yorku, známí si ťukali na čelo. Byl však přesvědčen o tom, že péči o životní prostředí nelze přenášet na druhé. Většina Američanů žije ve městech.

"Musíme vzít věci do svých rukou, protože stát nic nedělá," píše Sharon Astyková, který už čtyři roky vyzývá k omezení spotřeby elektřiny na úroveň čínského rolníka, čili k ušetření 90 procent. Jedině tak unikneme nejhorším následkům oteplování. Začít lze šňůrami na sušení prádla (to je pro většinu Američanů stejný šok jako vypnutí ledničky). Sharon vybízí i k pěstování zeleniny, výrobě másla či ke zřeknutí se toaletního papíru i vložek.

Třídění smetí, nepoužívání igelitek, přesedlání z auta na kolo jsou triviality, které nestojí za zmínku. Teď ekologická hnutí vybízejí ani nenakupovat, ani necestovat. Nina a Sev Williamsové, zámožný pár z Kalifornie, nepůjdou na svatbu Nininy sestry. Vdává se ve Španělsku a oni se rozhodli, že nebudou létat. Pocit viny za letecké palivo byl silnější než pocit viny vůči sestře.

Nina a Sev patří k rostoucí skupině, která vyslyšela kampaň "Zůstaň doma" portálu Global Cool. "Raději svět zachránit, než ho navštívit," burcuje Global Cool.

Rok od roku roste trh zelených, ekologických a organických výrobků. Avšak jejich distribuce a občas i výroba přispívají k degradaci přírody stejně jako obyčejné zboží. Vysoká cena však dává klientům pocit čistého svědomí.

Avšak novinářka a spisovatelka Judith Levinová se rozhodla vydržet celý rok bez nakupování (a napsala o tom knížku). O rok později stejný nápad dostala parta kamarádek ze San Franciska. Jako každý rok o Vánocích naříkaly nad záplavou darů, které skončí v koši. Založily skupinu. Ošacení a hračky kupují v "sekáčích", anebo si je vyměňují. Knížky si půjčují v knihovnách, anebo mění na bookcrossing.com. Na narozeniny si místo dárků upečou dort. Domácí potřeby si obstarávají prostřednictvím bezplatné výměny Freecycle, která má odbočky už i v Polsku. Výjimku představuje jídlo, léky, prádlo a předměty, na nichž závisí bezpečnost, například součástky na jízdní kola.

Nekupovat se ukázalo tak snadným, že ani po třech letech se většina zakladatelek nevrací ke konzumentství. Následují je další. Nyní tak žije okolo 8000 lidí po celém světě.

Luxusní čokolády, čerstvé housky i zmrzlina z kozího mléka? To vše - nenačaté, nepokažené či po datu spotřeby - se dá najít na newyorských smetištích. Vědí o tom freegane, skupina lidí, která si tu obstarává obživu zdarma, aby omezila vyhazování. Fungují jako guerilla - vědí kde a kdy je kořist nejvydatnější. O poznatky se dělí na internetu. Newyorská organizace je natolik efektivní, že občas pozve i novináře či pořádá kurzy pro začátečníky.

Freegane není zcela v souladu se zákonem, ale část obchodů a restaurací se tajně těší. Kvůli přísným předpisům se denně vyhazuje obrovské množství kvalitního jídla. Podle průzkumů skoro polovička z toho, co koupí Američané, skončí na smetišti. Průměrná čtyřčlenná rodina ročně vyhodí jen jídla za 590 dolarů (9400 Kč), z toho 15 procent v původním balení.

V 90. letech vznikla organizace Food Not Bombs, která sbírala kvalitní, leč vyhozené jídlo pro ty, co ho potřebovali. Freegane, kteří působí už v mnoha městech USA a na západě Evropy, nehladovějí. Většinou jsou ze středních vrstev, jsou vzdělaní a dobře vydělávají. Nehrabou ve smetí, protože musí. Ale na smetišti si často obstarají lepší potraviny než na nákupech.

http://www.financninoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů