Sobota, 20. dubna 2024

Boj proti odpadkům? Obce chtějí otevřít sběrné dvory

Boj proti odpadkům? Obce chtějí otevřít sběrné dvory

Olomoucko - Pneumatiky, pytle plné použitých dětských plen, kusy koberců, plasty a staré elektrospotřebiče hyzdí příkopy mnoha silnic na Olomoucku. Obce pořádají pravidelné úklidy přírody a platí za ukládání nasbíraného odpadu desetitisíce korun. Starostové ale nejsou schopni zakládání černých skládek bránit

S černými skládkami a hromadami odpadků mají zkušenosti snad v každé vesnici na Olomoucku. Například Bohuňovicemi projíždí úklidová četa každý týden a kontroluje, v jakém stavu jsou příkopy a okolí silnic.

„Jsme na tom podobně jako většina obcí. Máme dostatek kontejnerů na třídění odpadků, pořádáme sběry nebezpečného odpadu, a přesto jsou kolem komunikací naházené pytle s odpadky. Často je tam vyhodí majitelé drahých automobilů, kteří obcí jen projíždějí. Bohužel je u toho většinou nepřistihneme, ale uklidit to po nich musíme,“ řekl starosta Jiří Petřek (ODS).

Bohuňovičtí se snaží, aby alespoň místní občané neměli důvod zbavovat se odpadků odložením v přírodě.

„Důležité je dát jim příležitost, jak se zbavit nepotřebných věcí legálně. Připravujeme proto projekt na nový sběrný dvůr. Černé skládky se snažíme likvidovat hned v zárodku. Jakmile se někde objeví malá hromádka odpadků, dokážou tam lidé během dvou dnů navézt vlečku nepotřebných věcí,“ poznamenal Petřek.

Nabídnout obyvatelům další možnost, jak se zbavit starých domácích spotřebičů, chtějí také v Olbramicích na Olomoucku. Obec využije nabídky od soukromé společnosti a v prostorách místního obecního úřadu trvale umístí speciální kontejner.

„Bude do něj možné ukládat například vysloužilé vrtačky, fény, mobilní telefony a nejrůznější druhy baterií. V příkopě nedaleko naší obce jsem teď viděl vyhozený kompletní počítač i s klávesnicí a monitorem. Kolem cyklostezek se válí plastové láhve, kolem silnic také pneumatiky a pytle s použitými dětskými plenami,“ uvedl starosta Jindřich Solovský (nez).

Olbramičtí se do likvidace černých skládek pustí už tuto sobotu.

„Ve spolupráci s ochránci přírody pořádáme velký jarní úklid a sázení stromků kolem místních komunikací. K ekologii vychováváme i místní děti. Za to, že přijdou na brigádu, jim obec koupí nové sítě na hřiště,“ dodal Solovský.

Podobný úklid přírody na podzim uspořádali také v Hněvotíně na Olomoucku. Zapojily se do něj desítky lidí.

„Vyčistili jsme příkopy kolem silnic, okolí polních cest a remízky. Jen za odvoz a uložení nasbíraných odpadků na skládce jsme zaplatili přes sedmdesát tisíc korun. Během zimy se bohužel na několika místech objevil nepořádek znovu. Úklid teď budeme opakovat,“ posteskl si starosta Jaroslav Dvořák (nez.).

Obec si však spočítala, že pro ni bude výhodnější otevřít pro své obyvatele malý sběrný dvůr. „Provoz sběrového dvora bude levnější než neustálé úklidy a odvážení nepořádku z přírody,“ míní Dvořák.

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů