Pátek, 19. dubna 2024

Pejskaři, máte čisté svědomí?

Pejskaři, máte čisté svědomí?

Košů na psí exkrementy v ulicích Prahy sice přibývá, exkrementů na chodnících ale příliš neubývá. Na tuto skutečnost se rozhodly neziskové organizace na Praze 3 upozornit akcí „Žižkovské hovínko“. Celá kampaň vyvrcholí 28.5. happeningem a zahradní slavností.

Od 14 hodin bude procházet ulicemi Prahy 3 průvod, jehož účastníci budou „hovínka“, která pejskaři na chodnících zapomněli, označovat vlaječkami. V 15 hodin začne v IC Zahrada zahradní slavnost „Fajn den“ nejen pro pejskaře, na které bude k vidění divadélko pro děti, cvičení asistenčních psů, přednášky a diskuse a další atrakce. Prezentovat se zde budou neziskové organizace sídlící na Praze 3. Vše vyvrcholí koncertem.

Součástí kampaně budou i další aktivity, např. dotazníková akce ČSOP Koniklec. Organizace už podobnou akci na stejné téma dělala v minulosti, a tak jsou všichni zvědaví, jak se změnilo povědomí pejskařů o jejich povinnostech.

A jaké vlastně jejich povinnosti jsou?

Chov psů v hlavním městě není vázán na žádný povolovací systém, každý si může opatřit psa libovolného plemene v libovolném počtu, který je limitován pouze dodržováním ustanovení o sousedských právech, veterinárními a zdravotními předpisy. Město ovlivňuje počet psů na svém území pouze nepřímo, prostřednictvím poplatků ze psů.

Vyhláška o ochraně veřejné zeleně zakazuje vstupovat se psy na dětská hřiště a pískoviště nebo to umožnit volně pobíhajícím psům. Psi by měli volně pobíhat pouze tam, kde je to výslovně povoleno. Na Praze 3 je to např. Rajská zahrada, Vítkov či Vrch sv. Kříže.

Majitelé psů jsou také povinni psa trvale označit a to tetováním nebo čipem. V případě, že se pes ztratí a bude odchycen městskou policií nebo se dostane do útulku, může se tak velmi rychle vrátit svému majiteli.

Dalším problémem je znečišťování veřejného prostranství, na které se akce „Žižkovské hovínko“ zaměřuje. Majitel je povinen exkrement uklidit a to i v případě, že není v okolí instalován speciální koš se stojanem s papírovými sáčky. Podobnou službu udělají mikrotenové sáčky, které je možné vhodit do koše na směsný odpad.

Akci pořádají (dle abecedy) Alfa Human Service, Ateliér ALF, ČSOP Koniklec, DDM Praha 3 – Ulita a jeho klub pro rodiče a děti Ulitka, Gatagéwa – Skaut ABS, IC Zahrada, Ježek a Čížek, Nízkoprahový klub Husita, Nová Trojka, Nadace Divoké Husy, Nadace na ochranu zvířat, PSA Sananim, REMEDIUM Praha a Step by Step.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů