Čtvrtek, 28. března 2024

Afričané plánují největší vodní elektrárnu na světě

Afričané plánují největší vodní elektrárnu na světě

Londýn – Plán na vybudování největší a nejvýkonnější vodní elektrárny na světě, která by měla vyrůst v Africe, se v těchto dnech zvažuje v Londýně.

Finančníci a afričtí politikové hledají, kde sehnat 80 miliard dolarů na projekt přehrady Grand Inga.

Vodní elektrárna v Demokratické republice Kongo by měla produkovat dvakrát tolik energie, než pověstná čínská elektrárna Tři soutěsky.

Předpokládá se, že by zvýšila dodávky elektřiny v Africe o třetinu. Její odpůrci však pochybují, že to pomůže nejchudším Afričanům, kteří k elektřině dosud nemají přístup.

Generální tajemník Světové energetické rady Gerald Doucet však na nynějším dvoudenním jednání v Londýně razil myšlenku, že Grand Inga může pomoci 500 milionům lidí k elektřině.

„Bez vybudování takových děl toho nedosáhneme. Musíme samozřejmě postupovat podle zásad trvale udržitelného života, s ohledem na sociální a ekologické dopady,“ řekl Doucet.

Elektřina by měla být přenášena gigantickým vedením do Egypta na severu, Nigérie na západě a do Jihoafrické republiky.

Přehrada Grand Inga má být vybudována na řece Kongo poblíž dvou již existujících hydroelektráren. Zahájení výstavby je naplánováno na rok 2014. Dokončena by měla být mezi lety 2020 a 2025.

Plány počítají s přehradní hrází vysokou 205 metrů, která by vzdula jezero o délce 15 kilometrů. Generátory mají rok co rok vyrobit 320 terawatthodin elektrické energie.

Zdroj: www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů