Středa, 24. dubna 2024

Poslance trápí hluk. I sanitka je prý tišší než sněmovna

Poslance trápí hluk. I sanitka je prý tišší než sněmovna
Pracovní podmínky českých poslanců jsou tristní. Aspoň co se hluku týče. Podle lidovce Pavla Severy musejí zákonodárci čelit nezřídka většímu náporu decibelů, než jaký zuří v hudebních klubech či na nádraží. Horší to je jen na matějské pouti, prohlásil politik, který měřil hlasitost speciálním přístrojem.

Kdekdo si myslí, že členové parlamentu berou spoustu peněz za nic. Jenže, zdá se, minimálně poslanci při výkonu svého povolání hodně riskují. Podle Pavla Severy, předsedy klubu KDU-ČSL, se při sněmovních jednáních pohybuje hlučnost na úrovni 85 až 112 decibelů, což jsou hodnoty škodlivé pro lidské uši.

"Když budeme tišší, bude se tu lépe pracovat, lépe se uslyšíme. A také by to přispělo ke klidnější atmosféře," prohlásil poslanec před začátkem dubnové schůze. On a jeho kolegové svá tvrzení opřeli o téměř vědecký výzkum: opatřili si speciální přístroj, s nímž měřili hladinu hluku nejen v parlamentu, ale také na různých místech republiky.

A co všechno je tišší než sněmovna? Sanitka, vlakové nádraží v Ostravě, hudební klub. "Víc než 112 decibelů jsme zjistili jen na matějské pouti," oznámil ústavním činitelům Severa. Tím, že schůze poslanců jsou moc hlučné, se dopoledne zabývalo i vedení dolní komory parlamentu.

Nepískat, hlavně nepískat!

Poslanci dělají hluk. Zelená Kateřina Jacques zrovna telefonuje.Ostatně, on se vůbec start dubnové schůze Poslanecké sněmovny nesl ve znamení hluku. Když si ve dvě hodiny odpoledne vzal slovo předseda Miloslav Vlček (ČSSD), v sálu to pořádně šumělo a málokdo dbal Vlčkových výzev ke klidu. "Dobrá tedy, vyhlašuji deset minut pauzu, abyste se utišili," rozhodl nakonec.

Pak se sice mohlo pokračovat, ale jen s obtížemi. Předseda Vlček vyhlašoval několikaminutové volno opět po třetí hodině, to když poslanci vyrušovali při proslovu ministra Cyrila Svobody.

Někdy to připomínalo spíš základní školu než legislativní sbor. "Pane poslanče Hrnčíři, nebavte se!" okřikl Vlček občanského demokrata, který se vesele bavil se spolusedícími. Podobně dopadla i Kateřina Jacques, šéfka poslanců Strany zelených, její lidé zase neměli "vytvářet hloučky". Korunu tomu nasadil neznámý výrostek, jenž na Vlčka zapískal, aby se přihlásil o slovo: "Já bych vás, vážení kolegové a kolegyně, poprosil, abyste na mne nepískali. To si vyprošuji."

http://www.tyden.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů