Pátek, 29. března 2024

Z činnosti TS Hradec Králové

Z činnosti TS Hradec Králové

Na území Statutárního města Hradec Králové každoročně vzniká cca 8 000 m3 biologicky rozložitelného materiálu (dřevní hmoty, trávy, listí, organické hmoty ze sběrných dvorů apod.), který organizace TECHNICKÉ SLUŽBY HRADEC KRÁLOVÉ zpracovává vlastní technologií na substrát - bioštěp, který s výhodou používá zpětně při rekultivaci a hnojení ploch veřejné zeleně, zvyšování obsahu humusu v půdě, zlepšování fyzikálních vlastností půdy a k výměně zeminy při výsadbách stromů. 

Za účelem zpracování biologicky rozložitelného materiálu byla zřízena kompostárna o výměře 5 000 m2 v k. ú. Březhrad (mapa) a záchytná jímka srážkových vod o kapacitě 60 m3. Spád zpevněné plochy činí 5 promile. Zařízení kompostárny slouží ke zpracování (kompostování) dřevní hmoty, trávy, listí apod. vznikajícího na území Statutárního města Hradec Králové. Kapacita kompostárny je 10 000 m3.    

Biologicky rozložitelný materiál je soustřeďován na přípravných hromadách a následně je drcen rychloběžným drtičem DOPPSTADT AK 330 na směs o velikosti frakcí 0 – 10 cm. Tento materiál je ukládán do fermentačních figur lichoběžníkového profilu o základně 10 m, výšce 4 m a délce kolem 30 m. Po proběhnutí fermentační doby je materiál vytříděn rotačním bubnovým sítem PEZZOLATO s velikostí ok síta 4 x 4 cm a přesátý produkt je znovu ukládán k fermentaci do figur 6 x 3 x 20 m. V těchto figurách materiál leží asi 6 měsíců a pak se vytřídí na konečný výrobek opět sítem PEZZOLATO, tentokrát o velikosti ok 2 x 2 cm. Tento výrobek je již určen k expedici. Frakce, která nepropadne sítem při prvním třídění, je znovu přidána k materiálu na prvotní drcení. Frakce nepropadlá sítem při druhém třídění je jako nezpracovatelný odpad předávaný k likvidaci odborné firmě. Výrobek vzniklý na kompostárně v Březhradě je dále finalizován přimícháním rašeliny, písku, kůry, ornice, příp. průmyslových hnojiv dle konkrétních požadavků střediska městské zeleně organizace TECHNICKÉ SLUŽBY HRADEC KRÁLOVÉ. 

Naše organizace, která již před lety začala pracovat na systému využití a recyklace organické hmoty rostlinného původu, spolupracuje i na dalších projektech tohoto typu, které vedou ke snížení zatěžování životního prostředí (projekt komunitního kompostování a sběru rostlinné biomasy).

ZDROJ: TS Hradec Králové

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů