Čtvrtek, 28. března 2024

Žití v režimu STANDBY

Žití v režimu STANDBY

Znáte to. Čtete pravidelně noviny nebo webové stránky a celé týdny se vám zdá, že navrhované zákony nejsou z vašeho osobního světa. Až se to jednoho dne stane:
"Vzrůstá tlak na zákonný zákaz tlačítka s nápisem STANDBY," čtu na BBC.
Kdo si hned nedokáže vzpomenout, nechť popojde k jedné ze svých televizí, k DVD přehrávači nebo set-top boxu. STANBY je ten knoflík, který většina českých návodů popisuje jako "ovladač pohotovostního režimu". Ten knoflík, který na většině přístrojů bývá pořád zapnutý. Jak jinak bychom své elektronické spotřebiče ovládali dálkově? Jak jinak by našim přístrojům mohla bez ustání fungovat paměť? Jak jinak by ukazovaly čas či byly bez oddechu připojeny na síť?

"Lidstvo pohotovostní režim na elektrických přístrojích rozhodně nepotřebuje," prohlásil Norman Baker, stínový ministr životního prostředí britských liberálních demokratů. Ale jak to? Režim STANDBY je přece synonymem současného žití! Svět hmotných věcí je v pohotovosti, stejně jako jsme v pohotovosti i my. Dovedete si představit, že přijdete domů a přístroje jsou potemnělé a ztichlé? Že svléknete kabát a první čtvrthodinu věnujete zasunování spleti zástrček do sítě, aby elektronický domov zase (konečně) ožil? Určitě ne! Stejně jako si váš šéf nedovede představit, že byste nebyli v pracovní pohotovosti vy třeba ve dvě ráno. Protože, k čemu pak, kruci, existuje mobil?

Proti mobilnímu telefonu jako symbolu lidského režimu STANDBY ovšem neprotestuje nikdo. Mobil dovede žrát pouze lidský klid, soukromí a čas. Zatímco pohotovostní režim přístrojů žere proud. Neboli peníze a planetární zdroje. Britská společnost Energy Saving Trust například spočítala, že televize ponechané v britských domácnostech v režimu STANDBY spotřebují ročně tolik proudu, že k jeho výrobě vyletí komínem 480 000 tun emisí CO2. V případě videí jde o 960 000 tun ročně a zdaleka nejnáročnější jsou stereověže a věžičky: jejich roční pohotovostní režim "stojí" 1 600 000 tun emisí CO2.

Ale naštěstí není nutné panikařit. Věci kolem nás zřejmě budou - připraveny kdykoliv posloužit na dálku - stát v elektronickém pozoru i dál. Poslance, kteří by nás chtěli zákazem knoflíku STANDBY zvedat z gaučů, pravděpodobně zastaví sami výrobci. Pokrok: podle nezávislé skupiny Intelekt snížili výrobci televizorů od roku 1995, aniž by je k tomu zavazoval jakýkoli zákon, spotřebu energie ve STANDBY režimu z 30 wattů denně na současných 1,8 wattu. A navíc, ono snižování prý pokračuje - denní spotřeba televize brzy dosáhne hodnoty 1 wattu.
Přesto anebo právě proto tady zůstane několik otázek. Téma domácího úkolu: spotřeba nespotřeba, co to s námi vlastně dělá, když elektronický svět vzbuzuje dojem nepřetržité pohotovosti?
Nápověda:
"Tak už to vypni, tati. A úplně! Nebo z toho ještě zblbneš."

AUTOR: Michal Růžička

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů