Středa, 24. dubna 2024

Chrenek postaví v Prostějově elektrárnu

Chrenek postaví v Prostějově elektrárnu
Nové elektrárny budou v Česku vyrůstat - řečeno s mírnou nadsázkou - jako houby po dešti. Nyní je to společnost Moravia Energo ocelářského magnáta Tomáše Chrenka, jež ohlašuje výstavbu elektrárny v Prostějově.

"Město nám už odsouhlasilo prodej pozemku," potvrdil šéf představenstva Moravia Energo Bohuslav Bernátek. Pokud podle něj vše půjde podle plánu, paroplynová elektrárna s výkonem 80 megawattů by měla spustit výrobu na přelomu let 2010 a 2011.

Gross podnikat nechtěl...

Chrenek je majoritním vlastníkem firmy Moravia Energo, jejíž akcie nedávno vlastnil také expremiér Stanislav Gross. Ten se energetice zřejmě věnovat nechtěl - zlákala ho spíš koupě apartmánu na Floridě, a tak téměř třetinový balík akcií firmy prodal investiční společnosti Arca Capital podnikatele Pavla Krúpy. Ta naopak do energií vkládá velké naděje.

"Prostějovská elektrárna je plně v souladu s našimi záměry," potvrdil manažer Arky Martin Kuře.

Důvody, které vedou Chrenka a Krúpu k dvoumiliardové investici do elektrárny, jsou jasné: Roste hlad po elektřině, a tím i její ceny.

Prostějovská elektrárna má vyrůst v průmyslové zóně města, a podle předběžných informací zásobovat proudem a teplem nejen tamní firmy, ale i město. To nyní prodá podnikatelům pozemky za 5,7 milionu korun.

"Budeme potřebovat přikoupit ještě další plochy. Také jsme dosud nevybrali dodavatele, čeká nás ještě spousta práce," dodává Bernátek.

Paroplyn je nyní pro investory zajímavý kvůli nejistotě, jak to bude s povolenkami na emise z elektráren uhelných. Menší paroplynové zdroje mají oproti velkým i tu výhodu, že mohou rychle "nastartovat" výrobu - a pružně tak vykrývat spotřebu třeba ve špičkách.

Do výroby elektřiny z plynu se pouští například i skupina J&T, která pracuje dokonce na více elektrárenských projektech. Paroplynová elektrárna by měla mít výkon zhruba dvě stě megawattů (desetinu Temelína), společnost teď pro ni hledá vhodnou lokalitu.

Malou plynovou elektrárnu hodlá ostavit ve Zdibech u Prahy také Pražská energetika, v níž má J&T majetkový podíl.

Přemluví ČEZ "Ústečáky"?

Hned dvě plynové elektrárny chystá také polostátní energetický gigant ČEZ. Největší zdroj o výkonu 880 megawattů má vyrůst v Počeradech.

Potíže však zatím provázejí plánovanou výstavbu elektrárny v Užíně na okraji Ústí nad Labem.

ČEZ neustále diskutuje se zástupci vedení města a občanů. Někteří z nich nevěří ujišťování podnikatelů, že nová továrna bude šetrná k životnímu prostředí.

Podle posledních informací se ČEZ rozhodne do listopadu, zda do výstavby zdroje o plánovaném výkonu 400 megawattů opravdu půjde. Podobné diskuse se zastupiteli či ekology mohou přitom potkat i prostějovský projekt.

Ani zvyšování počtu a výkonu tuzemských elektráren ovšem podle expertů ceny elektřiny nesníží - poptávka po ní totiž stále roste.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů