Čtvrtek, 28. března 2024

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
nemine den, aby světové agentury nepřinášely zprávy o tiché cunami, tikající bombě nebo hladové bouři. Že nevíte, o čem je řeč? O raketově rostoucích cenách surovin a potravin ve světě. O jejich příčinách. A zejména pak důsledcích.

Někteří ekonomové a politici dokonce hovoří o tom, že potravinová krize v současné době představuje obrovskou hrozbu nejen pro bezpečnost, ale i pro hospodářství a prosperitu ve světě. Hrozba je to v jistém smyslu horší než globální úvěrová krize. Tady jde totiž o holý život.
Může se to zdát naprosto neuvěřitelné. V době, kdy se světové ekonomice poměrně daří a mnohé země zažívají blahobyt jako nikdy předtím, se světem plíží strašák hladu. Potravin není absolutní nedostatek. Problém je v tom, že na ně chudším státům a jejich obyvatelům chybí peníze. A není se co divit.

Cena obilí se za poslední rok zvýšila o polovinu. Pšenice jen za tři léta zdražila o více než 180 procent. Rýže - základní potravina pro polovinu planety - stála ještě před dvěma měsíci na světových trzích 460 dolarů, teď se za tunu platí více než tisíc dolarů.
Podle Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství FAO čelí v současné době 37 zemí na světě potravinové krizi. Drahé potraviny vyhnaly do ulic lidi zejména v Africe a Asii, ale také v Itálii, Egyptě nebo Mexiku. Nejhorší hladové bouře hlásí Haiti. V Rusku a Pákistánu zavedli příděly. Indie a Vietnam omezují vývoz rýže. V Jižní Koreji lidé ze strachu vykupují obchody.
A co že to v posledních letech táhne ceny vzhůru?

Na vině je mnoho faktorů. V prvé řadě poptávka převyšuje nabídku. "Nenasytné" jsou v tomto ohledu zejména asijské země jako Čína a Indie. Ale to není všechno. K tomu se musí připočíst katastrofální neúroda v některých částech světa, drahá ropa a v neposlední řadě nástup biopaliv.
A právě posledně jmenovaný faktor je nyní skloňován nejvíce. "Výroba biopaliv je v současné době zločinem proti lidskosti," tvrdí dokonce zvláštní zpravodaj OSN Jean Ziegler. Podle některých expertů růst cen potravin zřejmě donutí vlády v Evropě a USA zrevidovat politiku týkající se biopaliv a omezí plány, které počítají se zvyšováním jejich spotřeby. V podobném duchu se už třeba vyjádřil britský premiér Gordon Brown.

V boji proti globálnímu oteplování se tak objevil nečekaný a mocný argument. Je přece jen rozdíl, když se proti "ekologickým novinkám" staví zástupci průmyslu a "jejich" politici, nebo když kvůli čistému benzinu trpí statisíce lidí hlady. Každopádně bude zajímavé sledovat, jaká řešení tohoto problému světoví lídři nabídnou...

AUTOR: Eva Hanáková
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů