Pátek, 29. března 2024

SLUŇÁKOVSKÝ SBORNÍK KRAJINOU POCHYBNOSTÍ USPĚL V SOUTĚŽI NEJKRÁSNĚJŠÍ ČESKÉ KNIHY ROKU 2007

SLUŇÁKOVSKÝ SBORNÍK KRAJINOU POCHYBNOSTÍ USPĚL V SOUTĚŽI NEJKRÁSNĚJŠÍ ČESKÉ KNIHY ROKU 2007

V překrásných prostorách Strahovského kláštera v Praze byly vyhlášeny výsledky soutěže „Nejkrásnější knihy roku 2007“. V prestižní kategorii vědecká a odborná literatura byl oceněn druhým místem sborník textů z festivalu Ekologické dny Olomouc, nazvaný „Krajinou pochybností“.
Soutěž o nejkrásnější knihy má dlouhou tradici - pod názvem Československé nejkrásnější knihy byla uspořádána již v roce 1965. Od roku 1993 se uskutečňuje jako soutěž Nejkrásnější české knihy roku. Letošní ročník pořádaný tradičně Památníkem národního písemnictví a Ministerstvem kultury ČR byl již třiačtyřicátý.
Soutěž byla rozdělena do šesti kategorií (odborná literatura, krásná literatura, literatura pro děti a mládež, učebnice a didaktické pomůcky v tištěné podobě, obrazové publikace a katalogy). V každé kategorii byly vyhlášeny tři ceny.
Do soutěže bylo letos přihlášeno celkem 217 publikací od 109 nakladatelů. Na českém knižním trhu se v roce 2007 objevilo 15500 knih. Přihlášené knihy byly hodnoceny nejprve technickou komisí a posléze výtvarnou porotou.
Porota velmi pozitivně hodnotila zvýšený počet přihlášených knih a také fakt, že soutěž kladně motivuje vydavatele ke zkvalitňování jejich knižní produkce. Porotci se letos výrazně, i přes generační rozdílnost a profesní různost, shodli jak na užším výběru z přihlášených knih, tak na konečném pořadí umístěných publikací.
Oceněný sborník „Krajinou pochybností“ obsahuje texty předních českých esejistů a popularizátorů vědy: například Jana Zrzavého, Václava Cílka, Ivana M. Havla, Stanislava Komárka, Antona Markoše, Zdeňka Kratochvíla, Jiřího Sádla, Václava Bělohradského, Jana Kellera a dalších. Editorem byl Michal Bartoš. Obálka a grafická úprava byla záležitostí studia Kultivar, Jany Honecové a Zuzany B. Horecké. Obě grafičky navrhly sazbu písma, originální otevřenou šitou vazbu, obal knihy i přiloženého DVD s filmem Tomáše Škrdlanta „Hledání ekologického myšlení“. Autentická krabička navíc obsahuje i poznámkový sešit pro vyjádření pochybností čtenářů. Technickým redaktorem byl Michal V. Hanzelín. Knihu vydala O.P.S. Nymburk a tisk byl pořízen u PBtisk Příbram.
Sborník Krajinou pochybností je také součástí výstavy, která bude putovat z Památníku národního písemnictví po městech u nás i v zahraničí. Ke koupi je v mnoha knihkupectvích a také přímo v nízkoenergetickém domě Sluňákov v Horce nad Moravou. Více informací o něm najdete na www.slunakov.cz.
A pro úplnost přehled nejvýše oceněných knih v soutěži:
Nejkrásnější knihy roku 2007
Vědecká a odborná literatura:  Mirko Baum - Ulice na konci světa
Krásná literatura:      Miloš Doležal - Režná bába
Literatura pro děti a mládež:   Petr Nikl - Záhádky
Učebnice:         Blanka Neoralová, Štěpánka Průhová, Lukáš Urbánek - Adamův deník
Knihy o výtvarném umění:   Emil Filla - Z holandských zápisníků
Katalogy:         Wenceslaus Hollar 1607-1677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů