Středa, 17. dubna 2024

Prestižní výstava ukáže divokou i liliputí přírodu

Prestižní výstava ukáže divokou i liliputí přírodu

Poprvé ve své více než čtyřicetileté historii zamířila do Česka výstava nejlepších fotografií přírody Wildlife Photographer of the Year, kterou každoročně pořádá renomované Přírodovědné muzeum v Londýně.

Výstavu 108 zarámovaných vítězných fotografií, které poslední měsíce putují evropskými metropolemi, doprovodí v pražském Karolinu ve dnech 29. dubna až 30. května projekce vítězných fotografií minulých ročníků.

Po boku WPP a NG
Nabízí se srovnání s dalšími dvěma prestižními akcemi, které se v Karolinu konají - s výstavou World Press Photo a s přehlídkou nejlepších snímků renomovaného časopisu National Geographic


Autor Arne Naevra o fotografii: "Zrovna jsem odpočíval po dlouhém natáčecím dni východně od špicberského Barentsova ostrova (Barentsöy). Naše loď byla daleko od nejbližšího ledového pokryvu nebo země, ale těsně před půlnocí připlula kra s podivným pasažérem: mladým ledním medvědem. Plaval pryč od svého tajícího záchranného člunu, ale snímek jasně ukazuje, jak klimatické změny ovlivňují polární oblasti."
"Ve World Press Photo je fotografii přírody věnován jen malý prostor, vítězí snímky odrážející aktuální humánní problém, často drastickou událost. Výstavy National Geographic jsou zase většinou tematicky zaměřené, s větším edukativním dopadem. Wildlife Photographer nabízí přehlídku krystalické, výtvarné přírodní fotografie," srovnává kurátor Pavel Radosta.

Soutěž Wildlife Photographer vznikla v roce 1964, kdy pořadatelské organizace - Britské přírodovědné muzeum v Londýně a časopis BBC Wildlife Magazine - obdržely šest set snímků. V loňském ročníku mezinárodní porota vybírala vítěze několika kategorií z rekordních 32 tisíc snímků.

Zatím posledním vítězem se stal Ben Osborne, fotograf, ale i tvůrce poetických dokumentárních filmů z přírody. "Vítěze čeká nejen sláva a respekt kolegů, ale i odměna v podobě půlmilionového šeku a jistoty podstatného zvýšení ceny na přeplněném fotografickém trhu," podotkl Radosta.

Na území liliputů
Výstavu v Karolinu navíc doplní samostatná doprovodná kolekce vědeckých mikrofotografií z elektronového a fluorescenčního mikroskopu pořízená v laboratořích Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze.


Autor Bc. Petr Jan Juračka (Katedra ekologie Přírodovědecké fakulty UK) o fotografii: "Detail raduly plzáka španělského (Arion lusitanicus). Invazní druh nahého plže se v posledním desetiletí rozšířil z Pyrenejského poloostrova po velké části Evropy. Radula je něco jako šnečí jazyk a slouží ke strouhání potravy."
"Obrazově atraktivní, nevšední a působivé mikrofotografie přiblížují rozmanitý a naprosto dokonalý mikrosvět, který člověka denně obklopuje, ale běžným okem je neviditelný," říká Radosta.

Víte třeba, kdo obývá půdu vašeho domu? Jak vypadá larva kraba z moře, u kterého trávíte dovolenou? Nebo jak vypadá jazyk plže z vaší zahrádky?

Výstava nazvaná Území liliputů, kterou provází motto z Gulliverových cest "Nic není veliké ani malé, leč při srovnání..." nabídne trojrozměrné efekty, které návštěvníky zavedou do iluzorního prostorového obrazu ze života buňky.

www.show.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů