Pátek, 19. dubna 2024

Australanům se uran z Vysočiny vzdaluje

Australanům se uran z Vysočiny vzdaluje
Na Vysočině se uran zatím hledat nebude. Všechny obce z okolí ložisek uranu jsou proti tomu, aby je zde australská firma Urania Mining prozkoumala. Včera večer jednalo o průzkumu zastupitelstvo poslední z nich - Věžnice u Havlíčkova Brodu.

"Zatím je průzkum vždy spojován s těžbou, a to nedopustíme," uvedl k jednání starosta Věžnice Josef Málek. Pokud by prý v budoucnu někdo chtěl dělat pouze průzkum, asi by zastupitelé proti nebyli, dodal.

Nejdříve se sečtou škody

Na rozhodnutí zastupitelů Věžnice čekali i úředníci ministerstva životního prostředí, kteří se k žádosti australské firmy mají vyjádřit.

Ministerstvo ale podle důvěryhodných zdrojů HN průzkum nepovolí. "Respektujeme surovinovou politiku státu, podle níž není žádoucí otevírat nová ložiska uranu," řekla k tomu mluvčí úřadu Jarmila Krebsová.

Navíc podle ní není pro průzkum na Vysočině důvod, protože jsou tam ložiska vcelku dobře zmapovaná.

"V současné době sčítáme všechny škody, které těžba uranu na naší přírodě napáchala, pak navrhneme, jak je zlikvidovat, a až nakonec dáme dohromady další strategii případného průzkumu," doplnila Krebsová.

Už vloni rozhodovalo ministerstvo o třech podobných žádostech a všechny zamítlo.

Kromě surovinové politiky státu byl podle mluvčího ministerstva životního prostředí Jakuba Kašpara dalším důvodem i striktní nesouhlas obcí v okolí.

Ty jsou proti i tentokrát. Město Polná obklíčené uranovými ložisky bude podle vedení radnice proti, i kdyby Australané za průzkum "nabízeli zlaté cihly". Zatím zněla jejich nabídka na 800 tisíc korun ročně. "Jsme tím obklíčeni, když se ložiska prozkoumají, bude se i těžit, a to by pro nás byla katastrofa," řekl už před časem HN místostarosta Polné Jaroslav Sobotka.

Stejně se k povolení průzkumu postavili i zastupitelé v Jamné. Těm firma nabídla peníze až na oficiálním jednání na krajském úřadě v Jihlavě před čtrnácti dny. "Peníze by naše stanovisko stejně nezměnily," tvrdí starosta Jamné Jiří Pejcha.

O uran budeme usilovat dál

Boje o uran se rozhodně nevzdáme. Tak lze shrnout stanovisko australské společnosti Uran Limited, jejíž je Urania Mining dceřinou firmou. "Pokud ministerstvo vydá zamítavé stanovisko, je nanejvýš pravděpodobné, že proti takovému rozhodnutí podáme rozklad," vzkázala HN prostřednictvím svého mluvčího výkonná ředitelka Uran Limited Kate Hobbsová.

Podobně firma podala rozklad vloni proti negativnímu stanovisku ministerstva k žádosti o průzkum ložiska Přibyslav - Brzkov. Tu podala prostřednictvím partnerské české firmy Timex Zdice. "Její odborníky využíváme k vyhledávání ložisek," vysvětluje vztah Hobbsová. Výsledek rozkladu ještě nebyl zveřejněn. V každém případě jsou ale proti obyvatelé Přibyslavi.

Firma Uran Limited se začala o Českou republiku zajímat v roce 2005. "Poprvé její zástupci navštívili Českou republiku v lednu 2006 a od té doby zde strávili řadu měsíců. Například paní Kate Hobbsová navštívila Česko nejméně dvanáctkrát za poslední dva roky," vysvětluje důležitost českých ložisek mluvčí firmy Jan Vlček.

Firma tu zatím podle svých informací proinvestovala přibližně milion dolarů (asi 16 milionů korun). Odměnou má být vidina miliardových zisků z těžby uranu. Jenom v okolí obcí, které právě odmítly průzkum, je podle údajů společnosti přes deset tisíc tun rudy. Její hodnota dosahuje nejméně 45 miliard korun.

Zatím jediným, kdo těží uran v Česku, je státní firma Diamo. Navíc se pustila do průzkumu podzemí svého dolu v Rožínce na Žďársku.

Šance na těžbu uranu se nevzdáme, říká Kate Hobbsová, která má za sebou několik setkání s obyvateli obcí na Vysočině.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů