Pátek, 29. března 2024

Poznejte romantickou přírodu severní Anglie

Kraj, kde nalezneme několik národních parků, je ideální pro milovníky přírody a outdoorových sportů.
Poznejte romantickou přírodu severní Anglie

Severní Anglie je jeden z nejkrásnějších britských regionů. Malebná scenérie hor a jezer v Lake District na severozápadě, národní park Northumberland National Park na severovýchodě, nebo Yorkshir s národními parky Yorkshire Dales a North York Moors jsou ideálním místem pro trávení volného času.

Lake District

Anglie_Lake_District.jpgLake District, největší národní park v Anglii, byl zvolen nejromantičtější britskou destinací. Je to inspirující oblast přírodních krás, která nabízí obrovské množství příležitostí pro rekreaci. Tento kraj s nádhernými horami a 16 jezery inspiroval mnoho spisovatelů a básníků, jako byli např. William Wordsworth či Beatrix Potterová.

V jezerní oblasti Lake District můžete prozkoumat trasy pro pěší i lezeckou turistiku, veřejných cest a stezek se tu nachází 2175 mil a patří k těm nejlepším jaké Anglie může nabídnout. Pěší turistika patří k nejpopulárnější outdoorové aktivitě v této oblasti, ale můžete si vybrat i další činnosti jako jsou horolezení, vodní aktivity, cyklistika nebo jízda na koni. Pravděpodobně nejznámější a v Anglii největší jezero je Windermere s délkou 10,5 a šířkou jedné míle. Městečko Bowness-on-Windermere - známé centrum vodních aktivit, patří k nejpopulárnějším rekreačním střediskům této jezerní oblasti.

Northumberland National Park

Anglie_Northumberland.jpgNorthumberland National Park je velmi klidné místo plné přírodních krás a pokladů, jeho krajina je velmi různorodá. Na severu naleznete úchvatná vřesoviště a pastviny majestátných kopců Cheviot Hills se starověkými pevnostmi a průzračnými řekami. V centrální části se rozprostírá údolí Upper Coquet Valley s kopci Simonside. Na jihu se táhne hřeben Whin Sill, podél něhož se vine Hadriánův val, památka světového kulturního dědictví, postavená Římany. 

Yorkshire Dales a North York Moors

Národní park Yorkshire Dales je fantastickou směsicí nádherné krajiny, výjimečného kulturního dědictví, outdoorových aktivit a mnoha dalších příležitostí, jak si užít nezapomenutelnou dovolenou. Údolí, útesy, vrcholy, jeskyně a vřesoviště se rozprostírají na ploše přes 1600 mil čtverečních. Anglie_.jpgKaždé údolí má svůj vlastní typický znak, který zve návštěvníky k objevování místních tradic a krajiny. Napříč oblastí Yorkshire Dales naleznou vždy něco zajímavého návštěvníci snad všech věkových kategorií.

Národní park North York Moors okouzlí nejen svou krajinou, ale i rozmanitostí. Najdete tu rozlehlá vřesoviště, půvabná údolí nebo pobřeží s tyčícími se útesy. S 1400 mílemi cest a stezek nabízí tento kout v North Yorkshiru množství příležitostí pro pěší turistiku, cykloturistiku a jízdu na koni. Můžete ale také objevovat majestátné domy a zříceniny opatství a hradů nebo si vyjet na výlet napříč vřesovišti parním vlakem, případně navštívit zajímavá muzea venkovského života.

Cestovani.iHNed.cz
Autor/ři: Zdeňka Lepešková
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů