Úterý, 16. dubna 2024

V jihlavské průmyslové zóně vznikne třídicí linka na odpad

V jihlavské průmyslové zóně vznikne třídicí linka na odpad

JIHLAVA - V Jihlavě vznikne nová třídicí linka na zpracování druhotných surovin. Areál třídírny vyroste v průmyslové zóně. Stavba začne podle harmonogramu v květnu 2009, provoz by mohl být zahájen o pět měsíců později. Linka, která by měla vytřídit minimálně 10.000 tun odpadů za rok, je společným projektem městské společnosti Služby města Jihlavy a firmy .A.S.A.


Projektový záměr schválili jihlavští radní. Podle primátora Jaroslava Vymazala bude projekt výhodný pro oba společníky. ".A.S.A. v regionu disponuje už nevyhovujícím zařízením pro zpracování druhotných surovin. Službám města Jihlavy vlastní zařízení na zpracování separace chybí, navíc za dopravu odpadu do vzdálené třídírny utratí milion korun ročně," řekl Vymazal.

Náklady včetně výkupu hektarového pozemku, projektu, vlastní stavby a technologie přesáhnou 34 milionů korun. Ve dvou směnách bude na lince pracovat 28 zaměstnanců. V areálu bude kromě třídicí haly také skladovací plocha, mostová váha, parkoviště a sociální zázemí.

Podle ředitele Služeb města Jihlavy Jindřicha Klegy bude nová linka zpracovávat odpady nejen z okresu Jihlava, ale pokryje i širší region. "Bude tu nejen odpad ze separačních kontejnerů, ale i takzvaný živnostenský odpad - papír a plasty z obchodních středisek," řekl Klega.

Majoritní podíl v budoucí společnosti bude mít .A.S.A. s 51 procenty. Firma .A.S.A. byla založena v roce 1988 v Rakousku a v krátkém období se stala jednou z nejvýznamnějších evropských firem, zabývajících se nakládáním s odpady a poskytováním komunálních služeb. V České republice působí od roku 1992 a dnes je největší firmou v odpadovém hospodářství.

http://www.regiony24.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů