Pátek, 19. dubna 2024

VIDEO: Estonci během soboty odvezli z lesů tisíce tun odpadků

VIDEO: Estonci během soboty odvezli z lesů tisíce tun odpadků

Turi - Gigantický jarní úklid v Estonsku provedli dobrovolníci pečlivě zorganizovaní přes internet.

Estonci se vrhli na jarní úklid. Přes 50 tisíc lidí v sobotu vydalo do lesů, a sbírali tam všemožné odpadky od traktorových baterií po plastové lahve a plechovky od barev.

Za kampaní, jejímž cílem bylo odstranit 10 656 ilegálních skládek v lesích, u silnic nebo řek, stojí estonští internetoví podnikatelé.

„Ve skutečnosti to není o odpadcích. Je to o změně lidského myšlení. Příští rok to může být zase něco jiného,“ řekla agentuře Reuters Tiina Urmová z pořádající iniciativy Let’s do it! (Pojďme na to!).

Organizátoři nejprve nelegální skládky vyhledali a vyfotografovali. Poté je s využitím mapy Google Earth umístili na internet. Přesnou lokalizaci míst určených k vyčištění pak zajistili pomocí satelitních fotografií a navigačního systému GPS.

Zároveň bylo zřízeno 207 dočasných sběrných stanovišť, kam dobrovolníci sváželi posbíraný odpad. Ten pak dále putoval do 17 zpracoven odpadu.

Jedním z těch, kdo se k účasti přes internet zaregistrovali, byl i sedmnáctiletý Mats Eek. Ten se v sobotu zúčastnil úklidu lesa poblíž města Turi, které leží asi 100 kilometrů od hlavního města Tallinnu. Spolu s celou skupinou odstraňoval z porostu kovový, plastový a skleněný odpad, i zbytky z domácností.

„Muselo se to udělat, nemůže to tu přeci zůstat,“ vysvětlil Mats Eek.

Pořadatelé věří, že se podaří zrecyklovat 80 procent ze 6000 tun sebraných odpadků, což z akce činí nejmasivnější projekt svého druhu v historii Estonska.

Obří úklidová akce inspirovala i pobaltskou Litvu, která chce podobnou akcí dosáhnout zápisu do Guinnessovy knihy rekordů.

Pořadatelé v Litvě, která je rozlohou zhruba třikrát větší než Estonsko, plánují sebrat 30 000 tun odpadků během jediného dne. K účasti se zatím prostřednictvím webu přihlásilo asi 20 tisíc Litevců.

http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů