Čtvrtek, 25. dubna 2024

Standardní cenu ropy udává ta sladká z Texasu

Standardní cenu ropy udává ta sladká z Texasu
Pokud investujete do ropy, dokážete přesně říct, do jakého jejího druhu vkládáte své naděje na zisk? Ropný sektor je rozmanitější, než se na první pohled zdá.

Na celém světě existuje asi 130 různých druhů surové ropy. Její kvalita se dělí podle obsahu síry na sladkou a kyselou. V závislosti na hustotě pak na lehkou a těžkou. Základním standardem na trhu s ropou je sladká a lehká americká ropa WTI (West Texas Intermediate), jejíž cena bývá v médiích nejčastěji zmiňovaná jako "cena ropy".

Druhým sledovaným typem je směs Brent, která se obchoduje v Londýně. Ostatní typy ropy se obchodují s určitým diskontem, tedy kladnou nebo zápornou přirážkou vůči určujícímu typu. Například v České republice se převážně ruská ropa poměřuje vůči Brentu.

Sektor energetických komodit z investorského hlediska můžeme rozdělit na čtyři podskupiny: samotná surová ropa, topné látky, pohonné hmoty a nově také emisní povolenky a elektřina.

Investiční nástroje na surovou ropu - certifikáty, fondy, kontrakty - bývají z velké části navázány na WTI a v menší míře na Brent. Ostatní typy ropy jsou z investičního hlediska spíše raritou.

Nejbližší náhradou ropy je zemní plyn, který se používá převážně pro vytápění. Řada elektráren pracuje na principu spalování zemního plynu či topného oleje. V západní Evropě se takto vyrábí asi jedna třetina elektřiny. Proto její cena kopíruje hodnotu ropy.

Mezi pohonné hmoty patří například bezolovnatý benzin či kerosin, oba vyráběné z ropy. V posledních letech je doplňují biopaliva, třeba etanol z kukuřice.

Novou skupinou, která v poslední době rozšiřuje paletu energetických komodit, jsou emisní povolenky na CO2 a elektřina. Jejich reálný význam se však omezuje pouze na Evropskou unii.

Protože se většina těchto surovin vyrábí z ropy nebo jsou její náhradou, hodnota surové ropy rozhoduje o cenách všech energetických komodit. Určována je především nabídkou a poptávkou.

Na straně poptávky dominuje u ropy faktor zvaný ekonomický růst. Vyšší spotřeba a výroba zvyšují poptávku po ní a energiích jako celku. Z regionálního hlediska představují asi čtvrtinu celosvětové poptávky Spojené státy, a proto trh s ropou pečlivě sleduje zprávy z americké ekonomiky.

Stav mezi poptávkou a nabídkou ropy je v posledních letech velmi těsný, proto je malé množství volné produkce ropy. Jakékoliv ohrožení dodávek, například politika, hurikán, nehoda, způsobují velké kolísání ceny ropy. Přesto je na komoditních trzích nejčastěji obchodovaným aktivem. A to, i když závislost ekonomik na ní v posledních 20 až 25 letech postupně klesá. I na začátku 21. století totiž zůstává hlavní, téměř nenahraditelnou energetickou surovinou.

Investice do energetických komodit přitom otevírají velké pole nových možností. Dá se k nim přistoupit jako ke klasické investici do komodit, prostřednictvím kontraktů, speciální fondů. Pro drobné ho investora je nejlepší variantou investiční certifikát. V tomto případě lze velmi jednoduše investovat i menší prostředky do certifikátů kopírujících vývoj celého sektoru energií nebo vybrat jednu komoditu, třeba ropu Brent.

Další možností je diverzifikace akciového portfolia. Investoři, kteří dosud nakupovali akcie energetických společností, mohou portfolio rozšířit o certifikáty na elektřinu. Stejnou variantu nabízejí akcie ropných a rafinérských firem v kombinaci s investicemi do ropy či benzinu.

Odpovídá: Petr Sklenář,

hlavní ekonom Atlantik FT
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů